Swefilmer stängs ner – efter husrannsakan

avLinn Elmervik, Catharina Cavalli

Administratören i Youtubeklipp: ”Det har varit en jobbig månad”

1 av 3

Piratsajten Swefilmer tvingas stänga ner efter en husrannsakan.

Administratören berättar i ett Youtubeklipp att han har suttit häktad och att rättegång väntar.

– Härmed vill vi tacka för oss, säger han.

Sajten startade i februari 2011 och är i dag en av de ledande i landet, där de utan tillstånd erbjudit gratis streaming av filmer och serier. En av administratörerna berättar i klippet hur polisen gjorde en husrannsakan i början av juli då de bland annat beslagtog hans dator och mobil.

– Jag fick sitta inne på häktet i 90 timmar, från onsdagen den 8 till lördagen den 11, säger han.

Går i graven

Under tiden stängdes hemsidan och deras Facebooksida försvann.

Filmbranschen har länge krävt att de illegala streamingsajterna ska blockeras. Nu kommer beskedet att Swefilmer går i graven den 31 juli.

– Vi har beslutat att från och med fredag kommer sajten att läggas ner för alltid. Ni får ta vara på den här sista tiden, kolla på så mycket film ni vill den här sista veckan. Och härmed vill vi tacka för oss, säger han.

Ska visa rättegången

Han meddelar också att han kommer att fortsätta rapportera kring fallet på sin Youtube-kanal. Där planerar han att visa rättegången mot Swefilmer.

– Vill ni följa den får ni prenumerera på Youtube-kanalen eller gilla vår Facebooksida, säger han.

Beskedet har orsakat starka reaktioner, och i kommentarsfältet under under videon, som döpts till ”Swefilmer, One last time. R.I.P. 13/2/2011 -31/7/2015”, kritiserar flera användare polisens agerande. På morgonen den 29 juli har drygt 100 000 användare tagit del av videon.

Starka reaktioner

På sociala medier uttrycker användare sin besvikelse över beslutet.

– När sidan väl var nere så såg man extrema mängder tweets, säger han i klippet.

”Då var Swefilmer nerlagt. Vad ska jag göra med mitt liv?!?” och ”HUR hade de tänkt att jag ska överleva utan Swefilmer?" är några av reaktionerna på Twitter.

Swefilmers nedläggning hyllas också av Twitteranvändare som påpekar att sajten resulterar i att filmskapare förlorar pengar.

Pressats av filmindustrin

Amerikansk filmindustri har tidigare försökt att tvinga Sveriges största internetleverantör, Telia, att blockera bland annat Swefilmer, enligt läckta dokument som publicerats av Wikileaks, rapporterade TT i april.

Genom sitt samarbetsorgan MPA ville industrin också hindra Telia från att ge sina kunder tillgång till liknande sajter som Sweflix, Viooz och Primewire. Enligt dokumenten planerade MPA att stämma Telia.

I februari i år stängdes piratsajten Dreamfilm ner efter en polisinsats. Kort därefter meddelade de ansvariga för sidan att de valt att gå vidare med en ny, liknande sajt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film

Brott