Kvinnliga kurdiska frihetskämpar tar strid mot IS

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Girls of the sun

Regi Eva Husson, med Golshifteh Farahani, Emmanuelle Bercot, Evin Ahmad.

thriller

Golshifteh Farahani och Emmanuelle Bercot imponerar i detta drama om kurdiska kvinnliga frihetskämpar.

Som alla dock kanske har lite väl fördelaktigt utseende…

En film som var väldigt hajpad på årets filmfestival i Cannes.
En feministisk hämndhistoria om kvinnliga kurdiska krigare, det liknade inget annat i tävlingen om Guldpalmen som, som vanligt, dominerades av män.
Vid galapremiären bjöd man in extra många kvinnor till röda mattan.
Och så sjönk alltihop lite grann när de flesta kritikerna var tämligen ljumma.
Lite orättvist, tycker jag.
”Girls of the sun” är en helt ok film. En kurdisk kvinnobataljon är på väg mot en by i IS-kontrollerat område i Irak 2014. Här finns en tydlig befälhavare för kvinnorna. Med på resan, som inbäddad journalist, är en fransk journalist som har förlorat ena ögat och som har drag av Marie Colvin (1956-2012), som dog när hon rapporterade från Homs i Syrien.
De båda spelas av Golshifteh Farahani och Emmanuelle Bercot och de har fått saftiga roller att bita. Vi får i återblickar veta mer om deras bakgrund. Vad som driver dem så passionerat att kriga respektive rapportera.
Ibland är det spännande, ibland går det på tomgång, det märks att Eva Husson kanske inte direkt är den mest rutinerade regissören när det gäller krigsaction.
Största bristen är annars att övriga kvinnor i bataljonen, en av dem spelad av svenska Evin Ahmad, inte riktigt får utrymme för att ge kött och blod åt sina rollfigurer. De blir mest bara statister till filmens två stjärnor.
Att personer som skildras på film ofta gestaltas av skådespelare med fördelaktigt utseende är inget ovanligt, snarare norm. Men lite konstigt är det med en kvinnlig bataljon där i stort sett alla ser ut som fotomodeller med kalasjnikovgevär…

Publisert: