Välgjort om äventyrare på världens högsta berg

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

DOKUMENTÄR

Bortom Tingri

Regi Peter Svensson, med Robin Trygg, Chhiring dorje Sherpa, Oskar Kihlborg.

Ännu en film om våghalsiga bergsklättrare.

Men svenska ”Bortom Tingri” skiljer sig från de andra.

Titeln säger väl inget utom för de redan insatta. Tingri är en ort där många har basläger innan de angriper världens högsta berg Mount Everest.
Det har kommit ett antal dokumentärer under senare år om våghalsiga bergsklättrare. Den här skiljer sig lite från de andra.
Dels är kanske inte svenske äventyraren Robin Trygg fullt lika galet besatt som en del andra. Dels får vi lite grann även lära känna hans kompanjon, Chhiring dorje Sherpa. Se hans hemort, höra honom prata om sin syn på klättrandet. I andra filmer är dessa sherpor mest i utkanterna av filmerna, som några slags övernaturliga bergsklättrarfenomen.
Här ska Trygg och kompanjonen bestiga Mount Everest på ett annat sätt, för att kringgå alla de köer som numera samlas där. Men de hamnar mitt i en jordbävning som dödar tusentals andra. Mirakulöst nog klarar de sig.
Hur det sedan går när de gör ett nytt försök, får ni själva se…
Mycket välgjort och ganska spännande, även för en sådan som undertecknad, som tycker detta är rena vansinnet. Veteranklättraren Oskar Kihlberg säger kloka saker kring äventyren.
Och man blir lycklig med Chhiring dorje Sherpa när han får besöka den svenska skärgården och se havet för första gången i sitt liv.

Filmen visas på bio.

Publisert: