Vinnarna på filmfestivalen i Cannes 2024

Norrman kammade hem pris

Uppdaterad 2024-05-27 | Publicerad 2024-05-25

CANNES. Årets Guldpalm på filmfestivalen gick till ”Anora”, en film som med både empati och dråplig humor skildrar en sexarbetares struliga liv i New York.

Ur skandinavisk synvinkel, så fick Ingmar Bergmans och Liv Ullmanns barnbarn Halfdan Ullmann Tøndel pris för bästa debutfilm.

Iranska regissören Mohammad Rasoulof, som så sent som förra veckan flydde från ett 8-årigt fängelsestraff i hemlandet, var favorittippad, men fick alltså nöja sig med Juryns specialpris. Men filmen, en kritisk skildring av livet i Iran, kommer att leva vidare länge och det är närmast ett mirakel att han lyckades slutföra filmen över huvud taget. med ett fängelsestraff hängande över sig. Filmen hade smugglats ut ur Iran och klippts av hans medarbetare utomlands.

Sean Baker.

Sean Baker.

När nu inte den vann, den är fantastisk, tycker jag det var helt rätt att Sean Bakers ”Anora” vann. Filmen om en sexarbetare (en strålande Mikey Madison) som blir indragen i en rysk oligarkfamiljs liv, bjuder på både starka känslor och mycket humor.

Lite oväntat var det inte att det kvinnliga skådespelarpriset delades mellan flera, det har hänt förr. Men nu var det samtliga fyra huvudrollsinnehaverskor i samma film. Aldrig hänt förr. Karla Sofía Gascón, den första transkvinnan som vunnit priset, var mycket rörd när hon tog emot det å alla fyras vägnar.

Karla Sofía Gascón.

Karla Sofía Gascón.

När jag träffade Halfdan Ullmann Tøndel efter drygt halva festivalen, var han på strålande humör, tyckte att allting kring att hans första långfilm fick ett fint mottagande hade varit fantastiskt. Några priser vågade han inte riktigt hoppas på. Filmen tävlade i sidosektionen Un Certain Regard, plus att den tävlade om priset för bästa debutfilm, det gör alla debutfilmer vilken sektion den än visas i. Och det priset fick alltså norrmannen för sin fina debut, om rektorn, lärare och föräldrar på en skola som hamnar i stor konflikt efter att det varit något bråk mellan två 6-åriga barn. Regissören var dock inte själv här för att ta emot priset.

Varken svenska regissören Magnus von Horn, som gjort danska ”Flickan med nålen”, eller Ali Abbasi, som gjort ”The apprentice”, om Donald Trump som ung, fick några priser.

Halfdan Ullmann Tøndel i Cannes.

ANNONS