Filmrecensioner

Elegant och fräckt om sektliknande Fox News

Charlize Theron och Margot Robbie imponerar i Bombshell

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Bombshell

Regi Jay Roach, med Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, John Lithgow.


FILMRECENSION. Avslöjandena om den giftiga kulturen på Fox News kom precis innan Donald Trump, själv anklagad för sexuella övergrepp, valdes till president.

Fokus i filmen ”Bombshell” ligger på kvinnorna.

DRAMA. Många har säkert redan sett miniserien ”The loudest voice” på HBO Nordic. Här kommer samma historia, fast som biofilm. Den är snäppet vassare, tack vare skådespelarna och stilen.

Filmen följer tre kvinnor som alla arbetar för den Trump-trogna nyhetskanalen Fox News. De är på olika platser i hierarkin: Megyn Kelly (Charlize Theron) är en lysande stjärna, Gretchen Carlson (Nicole Kidman) är en dalande stjärna och Kayla Pospisil (Margot Robbie) är en nykläckt vikarie. Men alla tre har Fox News-kulturen gemensamt: blonda, leende högerkvinnor i korta kjolar. Det är så chefen Roger Ailes (John Lithgow) kräver att det ska vara i tv-rutan.

Men allt förändras när den första kvinnan, Gretchen, tar steget och anmäler Ailes för sexuella trakasserier.

Klär av sekttänkandet

Berättelsen om den mäktige och motbjudande tv-chefens fall blir elegant och fräck underhållning i samma stil som regissörens politiska tv-filmer, inte minst Sarah Palin-skildringen ”Game change” (2012). Manusförfattaren Charles Randolph, som synade 2008 års finanskris i ”The big short” (2015), klär av det märkliga, sexistiska sekttänkandet på Fox News med samma sinne för humor.

En del av de berömda medarbetarna på tv-kanalen blir mest groteska karikatyrer. Men det skiljer sig å andra sidan inte från intrycket de själva ger oss i rutan.

Theron är häpnadsväckande lik Kelly (inte minst i hur hon får till rösten) och bär mycket av filmen. Även Robbie imponerar; hennes rollfigur är en påhittad sammansättning av flera personer, en symbol för krossad ungdomlig oskuld.

Kidman hamnar i skuggan

Lithgow, i lager av makeup och proteser, övertygar mer som Ailes än vad Russell Crowe gjorde i miniserien. Tillsammans gör de tre att Kidman hamnar lite i skuggan, trots den roll som Gretchen Carlson spelade i Ailes fall.

En oemotståndlig blick bakom kulisserna. En spännande miljö. Men den delen av filmen gör kanske att intrycket av de sexuella övergreppen, som ändå är huvudtemat, bleknar en smula.

”Bombshell” har svensk biopremiär på fredag, den 17 januari.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Bästa biofilmerna som släpps direkt till din tv

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Margot Robbie

John Lithgow

Roger Ailes

Nicole Kidman

Charlize Theron

Fox News