Mejla

Jan-Olov Andersson

Lite bortglömda sci fi-eposet ”Aniara” lika värdig vinnare som storfavoriten ”And then we danced”

FILM

Favorittippade ”And then we danced” vann fyra Guldbaggar. En kul överraskning var att lite bortglömda sci fi-äventyret ”Aniara” vann lika många.
Regissörsduon Pella Kågerman/Hugo Lilja måste vara ett av de gladaste och mest ödmjuka vinnarpar som filmgalan har skådat.

Det fanns ju en elefant i rummet. Jane Magnussons dokumentärfilm ”Hasse & Tage – En kärlekshistoria”. Den som har älskats av såväl publiken som kritikerna. Den som på ett smart, folkbildande och underhållande sätt berättar historien om hur inflytelserika humorduon var, både genom att roa publiken och att vara djupt samhällskritiska. Men den fann ingen som helst nåd hos juryn, inte ens hos de som utser bästa dokumentärfilm. Guldbaggegalans största skandal!

Hugo Lilja och Pella Kågerman vann bästa regi för filmen "Aniara" vid Guldbaggegalan 2020.

Så vi får ägna oss åt de filmer som var nominerade.
Favorittippade svenska Oscarsbidraget, Levan Akins film ”And then we danced”, vann fyra tunga priser; bästa film, manus, skådespelare och foto. En film som berör, roar, oroar (särskilt i homofobiska Georgien där den utspelas) och berättar en mycket originell historia. Fjolårets storfräsare i svensk film.
Men lika många priser gick till sci fi-eposet ”Aniara”, efter Harry Martinssons (1904-1978) märkliga diktverk. Snudd på omöjligt att filma. Särskilt med en svensk budget. Men Pella Kågerman/Hugo Lilja, som varit ett par i elva år, rodde alltihop i hamn. Bland annat genom att skapa fascinerande framtidsmiljöer i en shoppingmall och en Finlandsfärja.

Ödmjukt sa Pella att de kände lite som att de ”stulit” regipriset från Roy Andersson eller Levan Akin. Men som de slitit. De var verkligen värda regipriset. Pella sa att det till och med var värt att sambon hade börjat tappa håret. Vet inte om han såg lika övertygad om just den biten…
”Aniara” vann även två skådespelarpriser och för bästa visuella effekter. Filmen vann faktiskt alla kategorier där den var nominerad. Lanseringen tidigt i fjol var snål, hoppas filmen nu får en ny chans på biograferna.
I övrigt:
Kul att Peter Jöback-filmen vann Guldbaggens publikpris, framröstat av Aftonbladets läsare. Visar att med en Ella Lemhagen vid rodret, kan man berätta en allvarlig historia och ändå få publikens uppskattning.
David Dencik stod för fjolårets förvandlingsnummer som Thomas Quick/Sture Bergwall. Så logiskt att filmen vann skådespelarpris och för bästa mask/smink.
Lasse Åberg var förstås en värdig vinnare av hederspriset. Filmerna rullar jämt på alla tv-kanaler. Ingen har satt ett så starkt avtryck i film-Sverige ända sedan slutet av 1970-talet.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Tappade håret – på inspelningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Guldbaggegalan

Ella Lemhagen

Levan Akin

Roy Andersson

David Dencik

Thomas Quick / Sture Bergwall

Peter Jöback