Stellan Skarsgård

”The painted bird” – grym och omskakande som få andra filmer

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

DRAMA
The painted bird

Regi Václav Marhoul, med Petr Kotlár, Stellan Skarsgård, Harvey Keitel, Barry Pepper, Udo Kier, Julian Sands.

Ur ”The painted bird”.
Ur ”The painted bird”.

Somliga lämnade salongen vid världspremiären i Venedig.

”The painted bird” är en grym och omskakande filmupplevelse.

Författaren Jerzy Kosinski (1933-1991) var alltid omstridd. För sina nihilistiska romaner, för sin dekadenta och överklassiga livsstil, som slutade med självmord.

Genombrottsromanen ”Den målade fågeln” (1965) vållade stor skandal. Först för sitt våldsamma innehåll som författaren påstod var självupplevt. Sedan för att det påstods att han hade stulit mycket från polska böcker, okända utanför hemlandet.

Filmatiseringen av boken hade världspremiär på fjolårets Venedigfestival. Då lämnade åtskilliga salongerna vid visningarna, sannolikt provocerade av de otäcka våldsscenerna. Filmen blev sedan Tjeckiens Oscarsbidrag och tog storslam vid landets filmgala.

Det handlar om en ung judisk grabb (Petr Kotlár) som flyr genom Öst-Europas små fattiga byar i slutet av andra världskriget. Längs vägen möter han människor som utsätter honom för närmast ofattbara grymheter. I det ingår sexuella övergrepp av både män och kvinnor. Och mot djur.

Här finns, det ska sägas, också några få som vill honom väl.

Filmen är som en lång mardrömsresa genom platser präglade av främlingsfientlighet och antisemitism. De som plågar grabben, känner sannolikt inte ens till den utrotning av judar och andra som samtidigt pågår i tyskarnas koncentrationsläger.

Byt ut Förintelsen mot flyktingkrisen och filmen blir skrämmande aktuell.
Stundtals har den drag av Elem Klimovs ryska krigsfilmsklassiker ”Gå och se” (1985), men är gjord i svartvitt. Det ger en dokumentär känsla, men är framför väldigt poetiskt vackert. Att inte Hollywood har värvat filmfotografen Vladimír Smutný är märkligt, redan med Oscarsvinnaren ”Kolya” (1996) visade han sin begåvning. Här är det nog tur att han ”målar” i svartvitt, vissa scener hade blivit outhärdligt realistiska i färg.

Regissören Václav Marhoul kämpade i ett tiotal år för att få göra filmen. Hans ”brinn” för historien märks på omsorgen som lagts ned på alla områden.

De kända skådespelarna dyker upp i mer eller mindre små roller. Stellan Skarsgård är tysk soldat. Han gör avtryck, trots att han inte har en enda replik.
2 timmar och 49 minuter är betydligt mindre tålamodskrävande än man först tror, det är inga episoder jag hade velat vara utan i denna omskakande historia, som jag tvivlar på att någon kan glömma i första taget.

(Tips" Streama även och se…)

”Okänd soldat”. Den finska krigsfilmen från 2017 efter Väinö Linnas bok finns nu som tv-serie i fem avsnitt på Netflix.

(Visste du att…)

…Jerzy Kosinski även skrev förlagan till Peter Sellers-komedin ”Välkommen, Mr Chance!”, en betydligt mer lättsam svart komedi?

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stellan Skarsgård

Harvey Keitel

Peter Sellers

Václav Marhoul

Andra världskriget