Ben Whishaw

Mystiskt och ständigt oförutsägbart drama

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

DRAMA

Little Joe

Regi Jessica Hausner, med Emily Beecham, Ben Whishaw, Kerry Fox, Kit Connor.

Österrikiska regissören Jessica Hausner gör alltid ganska skumma filmer.

”Little Joe” är inget undantag, men det här är hennes bästa film hittills.

Det här är filmen som Emily Beecham lite oväntat vann skådespelarpriset för på fjolårets Cannesfestival. Oväntat, för det är sällan så lågmält skådespeleri belönas i sådana sammanhang.
Hennes rollfigur Alice jobbar på ett engelskt laboratorium där man odlar vackra knallröda blommor som har en alldeles speciell doft och som ska påverka dem som kommer nära dem att bli lyckliga. Om och hur Alice själv påverkas är lite otydligt, hon visar väldigt få känslor inför omgivningen, det gäller såväl arbetskamrater som sonen, i 12-årsåldern. Andra påverkas desto mer, inte alltid positivt. Det drabbar både sonen (Kit Connor) och en arbetskamrat (Ben Wishaw) sedan de kommit i närkontakt med blommorna, som fått namnet Little Joe.
Österrikiskan Jessica Hausner suger sakta men säkert åtminstone in mig i sin första engelskspråkiga film. Den är suggestiv, mystisk, ständigt oförutsägbar. Lite grann skräckfilm. Somliga har tolkat den som en satir över antidepressiva läkemedel och vad det gör med folk.
På samma sätt som en duschstråle eller en samling fåglar som häckar någonstans alltid för tankarna till två klassiska Hitchcock-filmer, blir det nu svårt att passera en stor blomsterodling utan att tänka på ”Little Joe”…

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa sommarens trender hos Gina Tricot - handla här.

Gina Tricot

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ben Whishaw

Skräckfilmer

Satir