Filmrecensioner

”Hjärter dam” är trovärdig och tragisk

Advokat utnyttjar sin styvson i stark film om makt

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

Hjärter dam

Regi May el-Toukhy, med Trine Dyrholm, Gustav Lindh, Magnus Krepper.


FILMRECENSION. Styvmor tar emot med öppna armar.

Men snart får tonårige Gustav ett välkomnande av ett helt annat slag.

”Hjärter dam” bjuder på ett obehagligt maktspel.

DRAMA. Många lär minnas en scen i den här filmen där 45-åriga Anne förför en tonårspojke. Här hålls inget tillbaka. En attrapp som liknar den Bill Skarsgård använde i ”Himlen är oskyldigt blå” (2010) kommer till användning.

Det är så naket som det kan bli. Det här omskakande familjedramats originaltitel är ”Dronningen” och här ser vi verkligen majestätet förlora all sin prakt.

Anne (Trine Dyrholm) arbetar som jurist med utsatta unga människor som specialitet. Tack vare sin erfarenhet är hon bra på att snabbt utvärdera en situation och vidta de åtgärder som behövs för att skydda någon som exempelvis misshandlas av sin pappa. Jobbet är mycket krävande. Hemma har hon en make, Peter (Magnus Krepper) och två småtjejer.

Spänt mellan far och son

En dag kommer Peters tonårige son Gustav (Gustav Lindh) för att bo hos dem en tid. Peter var inte närvarande under Gustavs barndom och det är mycket spänt mellan dem. En tid senare händer något som så att säga tar Gustav på sängen – Anne förför honom.

Hur tänker hon där egentligen?

Det är ett fascinerande mörkt porträtt som tecknas av Anne. På ytan är hon en samhällspelare, men vi får snart veta att hon har svårt att sätta gränser, något som förbryllar Peter och arbetskamrater.

Hon tycker inte att det är konstigt att hennes hem står öppet för en del av hennes trasiga klienter. Hon tycker att partnern på advokatfirman har blivit tråkig som påpekar att de måste hålla sig inom etiska ramar.

Det finns en otålig längtan inom Anne att sätta allt på spel, ofta triggat av en drink för mycket. Och när hon väl har slagit in på den banan använder hon all sin makt för att skydda sig själv, oavsett vem som faller offer för henne.

Filmens andra halva blir skoningslöst mörk och det är en ren njutning att se Trine Dyrholm ta sig an utmaningen. Hon får oss att både förstå och förakta hennes rollfigur.

Mycket välspelat

Det är överhuvudtaget en mycket välspelad film. Suverän insats av Krepper och inte minst Lindh, som de flesta kanske känner igen från tv-serier som ”Springfloden” och ”Jordskott”. Han är perfekt som tonårskillen med ett stenhårt skal som till en början döljer hur skör han är.

Trovärdigt, spännande och tragiskt.

”Hjärter dam” har biopremiär i morgon fredag, den 26 april.

ANNONS

MORS DAG-BUKETTEN MED CHOKLAD! Beställ i god tid hos Interflora här.

Extern länk från Interflora.se

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Tidernas bästa och värsta presidenter på film och i tv-serier

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Magnus Krepper

Gustav Lindh