Hollywood gör film av Mord.net

1 av 2 | Foto: Foto: Knut Koivisto
Dan Buthler och Dag Öhrlund är glada över framgångarna, ”Det är en enorm glädje och ett kvitto på att det vi gör är bra”, säger Dag Öhrlund om filmatiseringen.

avMalin Pettersson

FILM

Svenska mord säljer i staterna. Nu ska debutdeckaren ”Mord.net” bli film i Hollywood.

Författarduon jobbar redan på uppföljaren och regissören lovar stjärnglans.

– Eftersom det handlar om Hollywood måste vi nästan ha stjärnor i de flesta rollerna, säger regissören Jens Assur.

”Millennium”- trilogin och ”Låt den rätte komma” in var bara början.

Hollywood älskar att göra film av svenska storsäljare. Senast i raden är författarduon Dan Buthlers och Dag Öhrlunds deckare ”Mord.net”. De har precis sålt rättigheterna till produktionsbolaget Hollywood Gang produktions, som bland annat ska producera Martin Scorseses nya film ”Shutter island”

– Det är en enorm glädje och ett kvitto på att det vi gör är bra. De hade inte satsat på oss annars, säger Dag Öhrlund.

”Mord.net” är komplex mordgåta som spänner över många platser i världen. Boken har släppts i flera länder och en USA-lansering är på gång.

”Lustfylld utmaning”

Arbetet med filmatiseringen av boken är precis i startgroparna. Svenska stjärnfotografen Jens Assur ska regissera filmen.

– Det känns som en lustfylld utmaning. Historien är fascinerande och de har en unik förmåga att berätta filmiska historier. Sedan följer de det samtida, det finns en samhällskritik i deras böcker som jag gillar, säger han.

Enligt Jens Assur kommer filmen att andas filmer som ”Michael Clayton” och ”No Country For Old Men”. Han tror att filmen kommer ha premiär om drygt två år.

– Alla jobbar för högtryck just nu. Jag har inte hunnit tänka på rollcastingen än. Men eftersom det handlar om Hollywood måste vi nästan ha stjärnor i de flesta rollerna, säger han.

Författarna drömmer om svenskt blod på vita duken.

– Det vore fantastisk om Peter Stormare och Max von Sydow kunde medverka, säger Dan Buthler.

Produktiv duo

I dagarna släpps Dan Buthler och Dag Öhrlunds tredje bok ”Förlåt min vrede” i Sverige. Men den produktiva författarduon är redan nu på gång med sin sjätte bok, som är tänkt som uppföljare till ”Mord.net”.

– Det här är bara början. Troligtvis kommer det att göras en svensk film också. Vi har fått en del förfrågningar. Men nu arbetar vi på uppföljaren. Hollywood kommer nog att efterlysa den snart, säger Dag Öhrlund.