Engagerande om den första månlandningen

Publicerad 2018-10-12

Ryan Gosling i ”First man”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

First man

Regi Damien Chazelle, med Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler, Corey Stoll, Patrick Fugit, Ciarán Hinds, Lukas Haas.

Drama


Neil Armstrong blev första mannen på månen 1969.

”First man” är den mångfacetterade skildringen av en annorlunda hjälte.

Totalt har tolv människor promenerat omkring på månen. USA:s Apollo-program genomförde sex lyckade landningar åren 1969-1972. Ett av de misslyckade försöken, Apollo 13, har skildrats i filmen med samma namn från 1995, med Tom Hanks.
En överskattad film där man försökte göra ett misslyckande till en slags hjältehistoria.

Nu har Oscarsvinnande regissören Damien Chazelle (”La la land”) på ett sympatiskt vis gjort den mest kända Apollo-färden – nummer 11, den allra första månlandningen, den enda som väl folk egentligen kommer ihåg – till en mer mångfacetterad historia.

Efter världspremiären vid Venedig-festivalen i höstas rasade somliga amerikaner över att filmen inte innehöll några scener när Neil Armstrong (1930-2012), spelad av Ryan Gosling, placerade den amerikanska flaggan på månens yta. Korkade invändningar. Regissören, Armstrongs söner, Gosling med flera förklarade varför. Armstrong såg sig mer som en representant för hela mänskligheten än för USA. Och han var en besvärlig jäkel. Rätt tråkig, tystlåten och grubblande. Inte alltid så omtyckt av cheferna inom NASA:s rymdprogram. Men den bästa astronauten de hade. Det är det som gör ”First man” extra intressant. Inte till en endimensionell hjältehistoria.

Förlusten av sin unga dotter, hon dör i cancer som barn, finns för alltid kvar och plågar Armstrongs psyke. Äktenskapet med hustrun (Claire Foy) repar sig aldrig efter det (efter filmens slut, gick de skilda vägar). Det är som att han inte tycks bry sig att döden alltid finns där som ett alternativ, när han ser flera av sina astronautkollegor dö i en misslyckad Apollo-uppskjutning. En av filmens hemskaste scener.

Armstrong och ”Buzz” Aldrin (Corey Stoll) kommer aldrig överens. Armstrong vill utföra sitt uppdrag, Aldrin vill bli hjälte, han kommer aldrig över att ”bara” bli andre man på månen.
”First man” skildrar skickligt alltihop. Från vardagslivet på basen i Houston till de spektakulära rymdfärderna till tomheten när livet blir vardag igen, efter hemkomsten.

Det dokumentära bildspråket, som tar oss åskådare så nära händelserna, gör att Oscarsvinnande svenska filmfotografen Linus Sandgren nog kan räkna med en ny nominering.
Jag har aldrig riktigt brytt mig om astronauter och deras äventyr, men blev väldigt engagerad av ”First man”.


SE OCKSÅ: ”BlacKkKlansmen”. Spike Lees verklighetsbaserade dramakomedi skildrar hur en svart polis infiltrerar Ku Klux Klan.

VISSTE DU ATT… Clint Eastwood en gång var påtänkt för att regissera ”First man”? Känns som att den konservativa ”Clintan” hade gjort en helt annan film av historien.

JUST NU… jobbar Damien Chazelle med ”The Eddy”, en Netflix-serie som handlar om en musikklubb i Paris. Han har alltid drömt om att få filma i sin pappas före detta hemland.

ANNONS