Noomi Rapace: Jag spydde i 40 minuter

FILM

Rollen som Lisbeth Salander tog hårt på Noomi Rapace: Jag kröp runt efter sista scenen

Foto: Noomi som Lisbeth Salander i Millennium-trilogin.

Rollfigurens skräck att förlora sitt barn smittade av sig på Noomi Rapace – rent fysiskt.

Inspelningarna blev smärtsamma för skådespelerskan, som kände igen rädslan från sitt eget föräldraskap.

– Den ångesten är som en urkraft, säger hon till norska tidningen VG.

Foto: ”ÅNGESTEN ÄR SOM EN URKRAFT” Noomi Rapace ger allt under inspelningarna. Under arbetet med nya filmen ”Babycall” blev hon känslomässigt engagerad i sin rollfigur Anna. ”Jag tror att alla föräldrar känner igen sig i den panikartade ångesten för att något ska hända med barnen. Den ångesten är som en urkraft”, säger hon till Verdens Gang.

Det var under inspelningarna av hennes nya film ”Babycall” som Noomi Rapace, 31, reagerade starkare än någonsin förut.

– Jag mådde fysiskt dåligt. Det har aldrig hänt förut. Särskilt kände jag att det gjorde ont i höften. Smärtorna försvann så fort inspelningen var över, säger Noomi Rapace till Verdens Gang, VG.

Filmen, som spelats in i Norge och är skriven och regisserad av den norske filmmakaren Pål Sletaune, handlar om en kvinna som försöker starta ett nytt liv med sin åttaårige son, samtidigt som de gömmer sig för pappan till barnet.

”Panikartad ångest”

I intervjun med VG berättar Noomi att hon blev väldigt känslomässigt engagerad i sin rollfigur Anna, som lever under hård press.

– Jag tror att alla föräldrar känner igen sig i den panikartade ångesten för att något ska hända med barnen, säger hon. Den ångesten är som en urkraft. Jag har själv en son på åtta år. När han går ut själv till 7-Eleven för att köpa en glass kan jag komma på mig själv med att hålla koll på honom från fönstret.

– Pål Sletaune och jag pratade mycket om att känna den typen av ångest, vilken avgrund som kan uppstå. Pål skrev ju manuset kort tid efter att han själv blivit pappa. Jag pratade mycket med min egen mamma om det också. ”Det tar aldrig slut”, sa hon till mig.

Den hårt arbetande skådespelerskan har gjort till vana att vara nitisk i sin yrkesutövning. För VG berättar hon att rollen som Lisbeth Salander tog väldigt hårt på henne.

– Efter att ha spelat in sista scenen spydde jag i 40 minuter, berättar Noomi Rapace och fortsätter:

– Jag kunde inte stå på benen. Jag kröp runt. Så det blev ingen fest efteråt för mig – jag åkte raka vägen hem.

Spelar mot exmaken

Nästa projekt är en film om boxaren Bosse Högberg och hans turbulenta äktenskap med sångerskan Anita Lindblom – där Noomi spelar mot exmaken Ola Rapace. Trots att paret numera är skilda har de inga problem med att samarbeta på filmduken.

– Jag ser fram emot att jobba med Ola igen. Han är en av världens bästa skådespelare, säger Noomi.

De forna makarna är fortfarande goda vänner.

– Vi har en väldigt bra relation och samarbetar jättebra kring vår son, säger hon till VG.