Ett storslaget äventyr

FILM

Greven av Monte Cristo

Amerikansk äventyrsfilm i regi av Kevin Reynolds, med bl a Jim Caviezel, Guy Pearce, Dagmara Dominczyk, James Frain, Richard Harris, Luis Guzmán och Michael Wincott.

Ett matinéäventyr av gammal god vissla-i-biljetten-modell. Med fäktande hjälte mot ondskefulla skurkar, med pråliga kostymer och folk med onödigt mycket hår i ansiktet. Med en skatt.

Alexandre Dumas roman från 1844 har filmats över 20 gånger, först redan 1908.

Unge sjöhjälten Edmund Dantes i Marseilles är på väg att bli kapten och lyckligt förlovad med sin Mercedes. Men han dras oskyldig in i politiska intriger kring Napoleons återkomst, och döms till fängelse. Hans pappa bryter ihop och fästmön får veta att han dött. Istället tar ”bäste vännen” över.

Dantes sitter många år i fängelse, men kommer tillbaka som en ny man. Med hemlig identitet. Och steg för steg letar han upp alla som gjort honom orätt och hämnas på dem.

Det är en bra historia, men den kommer mer till sin rätt som tv-serie än långfilm. Här blir det överraskande kort tid som ägnas åt hämnden, medan vi får se mycket av Edmund Dantes tid i fängelset och hur han tränas i både filosofi och fysik av den sege medfången Faria (Richard Harris).

Det som är konstigt med intrigen är samma som alltid. Att ingen känner igen Edmund Dantes som den lätt maskerade greven av Monte Christo. Inte ens Mercedes som han ändå varit förlovad med när de var vuxna.

Kevin Reynolds har tidigare regisserat ”Robin Hood: Prince of thieves” och ”Waterworld”. Det här är samma sorts påkostad äventyrsfilm. Som ser bra ut på stor duk och som man glömmer lika fort som popcornen.

Webb-tv:

Jens Peterson