Film

Mads Mikkelsen prisad i Cannes

Av: 

TT Spektra

FILM

En riktig Cannesfavorit fick filmfestivalens finaste pris.

Österrikaren Michael Haneke vann på söndagskvällen sin andra Guldpalm på tre år med franskspråkiga filmen "Amour".

Michael Hanekes triumf med "Amour" sätter därmed ett svårslaget rekord. Det är bara tre år sedan hans svartvita drama "Det vita bandet" fick Guldpalmen, 2009.

Nu vann han juryns gunst med "Amour" - ett drama om en cancersjuk fru som tas om hand av sin man under de sista månaderna av hennes liv. Filmen har den franske filmstjärnan Jean-Lous Trintignant i huvudrollen.

Danskt pris

Det näst finaste priset, juryns stora pris, gick till Italien och regissören Matteo Garrone för filmen "Reality".

Danmark fick ett pris, Mads Mikkelsen korades till bästa manliga skådespelare för sin insats i Thomas Vinterbergs "Jakten". Vi svenskar, som är utsvultna på framgångar i Cannes, kan ta åt oss en liten bit av segerglädjen eftersom svenska Alexandra Rapaport har en stor roll i filmen och besökte Cannes för en vecka sedan för att marknadsföra filmen.

Noll för USA

75-årige Ken Loach tävlade för elfte gången i Cannes, med "The angel's share" som fick jurypriset - vilket är festivalens tredje finaste pris.

Amerikanska filmskapare blev helt utan priser, trots att många kritiker lyft fram årets filmer från USA på festivalen som bättre än på länge.

Den italienske filmskaparen Nanni Moretti var ordförande i årets Cannesjury som även innehöll så vitt skilda namn som klädskaparen Jean-Paul Gaultier, brittiska regissören Andrea Arnold, tyska filmstjärnan Diane Kruger, britten Ewan McGregor och amerikanske regissören Alexander Payne.

ANNONS

Ellos erbjuder upp till 30% rabatt på flera välkända varumärken

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert: