”Bond” har sålt sig – till Mexiko

FILM

Landets regering uppges ha betalat 200 miljoner - nu tvingas filmproducenterna vika sig för dess krav

1 av 3 | Foto: KATASTROFALA KOSTNADER ”Skyfall” var den mest framgångsrika Bondfilmen någonsin. Men läckta mejl visar att produktionskostnaderna för den nya filmen”Spectre” har skenat från planerade 1,6 miljarder kronor till 2,7 miljarder. Det gör den till en av de dyraste filmerna genom tiderna.

HOLLYWOOD. Mexiko har köpt sig inflytande – över James Bond.

Nu avslöjas det att producenterna för den kommande 007-filmen ”Spectre” fått runt 200 miljoner kronor för att skriva om manuset och visa landet från den ljusa sidan.

Pengarna kommer enligt Taxanalysts sensationella uppgifter från den mexikanska regeringen.

Läckta mejl visar att producenterna blivit desperata efter pengar sedan produktionskostnaderna skenat från planerade 1,6 miljarder kronor till 2,7 miljarder kronor.

”Hårt pressade”

”Vi står för närvarande inför en budget som är långt över vad vi förväntade. Vi är hårt pressade att med rabatter och erbjudanden reducera summan till två miljarder kronor”, skriver Johnathan Glickman, vd för filmbolaget MGM, i mejl.

”Det här handlar inte om att jaga småpengar inom produktionen. Just nu är kostnaden 435 miljoner kronor högre än ”Skyfall”. Det gör den till en av de dyraste filmerna genom tiderna.”

Dyr regissör

Det är inte ovanligt att filmproduktioner får skatte­lättnader. Vad som inte tillhör vanligheterna är att en främmande makt kräver kreativt inflytande över manus och story.

Frågan är dock om bidragen räcker. De som hackade Sony visar att den slutgiltiga prislappen för ”Spectre” väntas överstiga tre miljarder kronor.

Att budgeten skenat så till den milda grad beror enligt Forbes på att film­bolaget återigen ville ha Sam Mendes som regissör - till vilket pris som helst. Det har också krävts en rad manusändringar under produktionens gång.

”Skyfall” drog in över en miljard dollar. Resultatet gjorde den till den mest framgångsrika Bondfilmen någonsin.

När ”Spectre” släpps måste den med nu­varande prislapp spela in cirka 800 miljoner dollar – enbart för att täcka kostnaderna.

MEXIKOS LISTA SOM PRODUCENTERNA HAR GETT EFTER FÖR

■ ■ Flygbilder av ”moderna byggnader i Mexiko City” måste vara med i filmen.

■ ■ Bondskurken Sciarra får inte spelas av en mexikansk person (italienskan Monica Bellucci har rollen).

■ ■ James Bond måste jaga Sciarra under en parad på De dödas dag i stället för en MMA-fajt.

■ ■ En av polisens särskilda insatsstyrkor har ersatt den roll den mexikanska polisen skulle ha spelat enligt manuset.

■ ■ I stället för mordplanen på den mexikanske guvernören ska Sciarra attackera en internationell ambassadör.

■ ■ Producenterna har förbundit sig att ge en ”känd mexikansk skådespelerska” rollen som Estrella. Härom­dagen tillkännagavs det att mexikanskan Stephanie Sigman fått rollen.

Källa: Taxanalyst.com

ARTIKELN HANDLAR OM

James Bond

Mexiko