Läsarna: Sluta gnälla

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

”Ingen bryr sig om regissören är en man eller kvinna”

Bristen på kvinnliga regissörer i den svenska filmindustrins toppskikt beror på att kvinnor gör sämre filmer.

I alla fall om man får tro Kjell Sundvall – och Aftonbladets läsare.

Manligt geni Ingmar Bergman framstår än i dag som den ultimata symbolen för det manliga geniet som tar för sig medan de kvinnliga medarbetarna storögt följer hans infall.
Manligt geni Ingmar Bergman framstår än i dag som den ultimata symbolen för det manliga geniet som tar för sig medan de kvinnliga medarbetarna storögt följer hans infall.

När drygt 22 600 personer tyckt till i Aftonbladets omröstning, på frågan ”Håller du med Kjell Sundvall?” tycker hela 69,4 procent att ”kvinnor har gjort för dåliga filmer”. Bara 17,7 procent tycker att kvinnor har fått sämre förutsättningar.

”Inga bra kvinnliga filmare”

Inställningen går igenom även i artikelkommentarerna, till exempel i den från signaturen Afselius, 37 år:

– Man kan inte enbart skylla på männen. De kvinnor som har kvoterats in har ju inte kunnat bevisa att de är i närheten av att vara så duktiga som en man. Det kommer säkert kunna fínnas en svensk kvinna som kan göra någon bra film framöver men det finns absolut ingen nu.

”Ingen bryr sig”

Andra tycker att det inte spelar någon roll vilket kön en filmregissör har.

– Som vanligt försöker feministerna få det till att inte svenska folket ser på filmerna för att de är regisserade av kvinnor, ingen bryr sig om regissören är en man eller kvinna, se bara till att regissera filmer som någon vill se, eller vill kvinnorna bli inkvoterade så att de får jobben? Astöntigt.

Är populärt bra?

Många kommentarer rör också vad som egentligen borde räknas som en bra film och vänder sig mot att använda antal biobesök som måttstock för kvalitet.

– Herregud! Sen när blev antalet biobesökare=bra film? Vad pöbeln roas av och vad som är ett filmiskt mästerverk råder väl ingen tvekan om att det är två helt skilda saker. Jag behöver bara säga "Göta Kanal 2" – end of discussion, skriver signaturen Djoni.

Publicerad: