Film

Stark krigsfilm

FILM

Clint Eastwoods Letters from Iwo Jima skildrar slaget ur japansk synvinkel

Amerikansk/japansk krigsfilm i regi av Clint Eastwood, med bl a Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya och Tsuyoshi Ihara.

De japanska soldaterna som gräver ner sig på ön Iwo Jima vet att de ska dö. De amerikanska styrkorna på väg att anfalla är överlägsna i antal. Japanerna har varken flyg eller fartyg till stöd. Den enda insats de kan göra för fäderneslandet och kejsaren är att försöka överleva så länge som möjligt och döda så många fiender de kan.

I ”Flags of our fathers” skildrade Clint Eastwood slaget med amerikanska ögon. Hur det slumpartade fotot av flaggan som en grupp soldater reser blev en symbol för att krigsvinden vände. Soldater som var med skickades på PR-resor hemma i USA och utmålades som hjältar. De kände sig inte alls som det.

För en del japaner blir man hjälte genom att begå självmord. I ”Flags of our fathers” hör de amerikanska soldaterna explosioner i berget där japanerna gömmer sig. När de kommer in ser de rester av söndersprängda kroppar. Här visas hur en del befäl beordrar de meniga att spränga sig med handgranater.

Men alla vill inte dö. En av huvudpersonerna är en menig som vill hem till fru och barn. En bricka i spelet, så som soldater skildrats i alla de starka krigsfilmerna. Oavsett vilket språk de talar.

Läs alla veckans filmrecensioner:

Jens Peterson

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa sommarens trender hos Gina Tricot - handla här.

Gina Tricot

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film