Sveriges nya filmstjärna – en kommuntjänsteman från Svenljunga

Publicerad 2018-03-21

Normalt är han kommuntjänsteman i Svenljunga.

Men just nu är Fredrik Dahl, 39, landets nya filmstjärna, i Gabriela Pichlers hyllade ”Amatörer”.

– Under Göteborgs filmfestival, när folk man inte kände kom fram och berömde, då ville man bara halsa i sig sprit för man blev så jävla glad, säger han.

Det var på Göteborgs filmfestival i januari som filmen hade världspremiär. Publiksuccé och vinnare av första pris, en miljon kronor.

Nu går Gabriela Pichlers film, tokhyllad av så gott som alla recensenter, runt hela landet. Den tidigare fyrfaldiga Guldbaggevinnaren (för ”Äta sova dö” från 2012) skildrar den här gången livet i påhittade kommunen Lafors. Där försöker man skapa jobb genom att locka till sig en tysk lågpriskedja.

En som är drivande i det är kommuntjänstemannen Musse. Han spelas av Fredrik Dahl, som på riktigt är just kommuntjänsteman, närmare bestämt näringslivsstrateg, i Svenljunga kommun, där en stor del av filmen har spelats in.

Trodde på en mindre roll

– Jag var på ett möte i Göteborg där ”Gabbi” (som han kallar regissören) sa att hon sökte en ort eller samhälle att filma i. Då tänkte jag: Det är klart hon ska göra sin film hos oss. Så jag sa till henne: Hos oss kan du få allt från ”The Blair witch project” till ”Änglagård”, jag kan visa dig runt.

– Sedan kom det ett gäng och filmade lite platser. De sa att jag skulle ha en liten roll. När de började provfilma mig när jag skulle vara full, stöta på kollegor och vara arg, tänkte jag att vilken tid de lägger på en biroll, som typ ”pubgäst nummer 3”. Inte konstigt att alla filmer drar över sina budgetar. Sedan förstod jag att det var en huvudroll.

Fredrik Dahl tycker ”Amatörer” ger en sann bild av den svenska landsbygden.

– Det brukar vara ”Uti bögda”-bilden med hembränt och trimmade moppar eller så är det Astrid Lindgren-idyllen och Pripps Blå-bilder. Men landsbygden rymmer mer än man tror, däremellan, det tar ”Gabbi” upp så bra i sin film.

”Många tror jag är adopterad”

Filmen tacklar även det faktum att kommuntjänstemannen Musse inte får representera sin kommun i en reklamfilm, för att han inte ser typiskt ”svensk” ut.

– Många tror jag är adopterad. Men jag är född och uppvuxen i Svenljunga. Och flyttade tillbaka dit efter att ha pluggat i Gävle och Uppsala. Pappa är från Svenljunga, mamma från Sri Lanka. Det är hon som spelar min mor i filmen.

”Amatörer” har amatörskådespleare framför kameran. Var det svårt, tyckte ni?

– ”Gabbi” är bra på att styra skutan utan att det känns som det. Hon skulle bli en bra sektledare (skratt).

Hoppas du på fler filmroller?

– Nja, jag spelar en lite tjock kommungubbe, det är en rätt smalt nischad roll, jag tror inte jag får så många andra roller utifrån det.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln