Philippe Petit

Häftig upplevelse just i biosalongen

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Så många Betyg: 1 av 5 plus får The walk

”The walk” – ett drama för de flesta, en svettig thriller för höjdrädda.
”The walk” – ett drama för de flesta, en svettig thriller för höjdrädda.

drama På ett sätt är ju detta en film som helt saknar spänning.

Ganska många som är tillräckligt gamla, minns väl att det var någon galning som gick på lina mellan de där två skyskraporna i New York som inte längre finns efter terroristattacken 11 september 2001. Och att han överlevde.

Betydligt färre, men ändå en hel del människor, har sett James Marshs ­Oscars-vinnande dokumentärfilm om händelsen, ”Man on wire” (2008).

Ännu färre anar nog att den största dramatiken nästan låg i vad som hände innan promenaden högt där uppe i skyn kunde äga rum.

En stor del av ”The walk” handlar just om förberedelserna. Vad många kanske inte minns är att World Trade Center-tornen ännu ­inte hade öppnats för allmänheten eller de som skulle ha sina kontor där, när unge (han var då 24 år) franske lindansaren Philippe Petit – suveränt spelad av Joseph Gordon-Levitt – genomförde sin våghalsiga promenad 7 augusti 1974.

Och i den skildringen finns det spänning. Nästan som om de skulle genomföra ett smart inbrott, förbereder sig Petit och hans lilla skara av medarbetare för att med hjälp av list och mutor ta sig in i byggnaderna, där de sedan gömmer utrustning och sig själva för alla säkerhetsvakter.

Innan dess har vi fått se hur fransmannen växte upp. Hur intresset för cirkus och våghalsiga promenader högt upp i luften väcktes. Hur han fick en mentor i tjeckiske cirkus­artisten Papa Rudy (Ben Kingsley, med konstig brytning). Hur och varför han blev så besatt av just World Trade Center-skyskraporna.

Och så har vi ju det där med höjdrädslan.

En stor del av filmen utspelas förstås på taket till ett av de höga tornen, drygt 400 meter upp i luften. Philippe Petit rusar runt där, på kanten av skyskrapans tak, som om han var i sitt eget vardagsrum. Totalt orädd.

Robert Zemeckis, som hela sin karriär legat i framkant när det gäller tekniska uppfinningar inom filmspråket, tar här 3D-tekniken till nya nivåer.

Jag kan inte direkt påstå att jag njöt av att se ”The walk”, det handlade mer om att sitta och kallsvettas av höjdrädsla under nästan hela filmen. I efterhand kan jag tycka att porträtten av Petits flickvän och kompisar är rätt ytliga. Men filmen är onekligen en häftig just bioupplevelse.

BONUS

SE OCKSÅ: ”Everest” med Jake Gyllenhaal, Josh Brolin och Keira Knightley. Bergsbestigarfilmen bjuder också på hisnande 3D-­effekter för höjdrädda.

VISSTE DU ATT… Joseph Gordon-Levitt spelar visselblåsaren Edward Snowden i Oliver Stones biografi om honom?

JUST NU… har Philippe Petit hunnit bli 66 år och bor om­växlande i New York och i en sommarstuga i Catskillbergen 17 mil norr om staden

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Philippe Petit

World Trade Center

Joseph Gordon-Levitt

Robert Zemeckis

Filmrecensioner