Tom of Finland blir storfilm i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Gayikonen ska bli film

1 av 3

Först blev han frimärke – nu blir ”Tom of Finland” film.

Långfilmen om konstnärens liv ska till stora delar spelas in i Sverige.

Den legendariska gayikonens liv, Tom of Finland, blir internationell långfilm, som ska spelas in i Sverige inom kort.

– Det stämmer att största delen av inspelningarna äger rum i Sverige. Över hälften, säger filmens producent Annika Sucksdorff till Nöjesbladet.

Hon berättar att budgeten är omkring 40 miljoner svenska kronor och att samproducenter är svenska bolaget Anagram, Film i Väst och Sveriges television.

Konstnären Touko Laaksonen (1920-1991), som Tom of Finland egentligen hette, blev frimärke i hemlandet under 2014 och det uppmärksammades stort i världen.

Biografisk film

Laaksonens konst avbildar ofta välbyggda och läderklädda män med motorcyklar, eller män som är iklädda sjömansuniformer och är dessutom involverade i sexuella handlingar.

Filmen om ”Tom of Finland” ska skildra Touko Laaksonens liv. I efterkrigstidens Finland klassades homosexuella personer som psyksjuka, svaga och feminina. Mitt i allt detta skapade konstnären Laaksonen homoerotisk konst, skriver produktionen på den officiella sajten.

Det är sedan tidigare känt att finländaren Dome Karukoski regisserar filmen. Helsinki filmi producerar och har säkrat rättigheterna att använda konstnärens verk. Det är också sedan tidigare känt att filmen kommer att spelas in på engelska.

"De kallade det för smuts – det blev en revolution" är filmens slogan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN