Tomas Ledin

Tomas Ledin lyrisk över sin egen jukeboxmusikalfilm

Kunde inte lägga ifrån sig manuset

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

TORSKOG. ”Mamma Mia”-uppföljaren drar storpublik runt hela världen.

Vid Thorskogs slott fyra mil norr om Göteborg, följer Tomas Ledin inspelningen av ”En del av mitt hjärta” – en jukeboxmusikal i samma anda, där skådespelare som Malin Åkerman, Jonas Karlsson och Shima Niavarani ger nytt liv åt hans klassiska melodier.

– Tre, fyra av sångerna tycker jag är mycket bättre än i original, ha ha, säger en uppenbart nöjd Tomas Ledin till Nöjesbladet.

Ska det göras film baserad på Tomas Ledins sånger, de som på något sätt är den svenska sommaren personifierad, passar det förstås utmärkt att göra det den varmaste sommaren på flera hundra år.

Ungefär halvvägs in i inspelningen är Tomas Ledin på besök för första gången.

– Jag blev både överraskad, smickrad och lite tveksam när alltihop presenterades för mig. Kan det här bli bra?, tänkte jag, säger han.

– Sedan dök det upp ett manus. Jag kunde inte lägga det ifrån mig. Hur smart de hade vävt in sångerna, hur de förstärkte det som fanns i berättelsen.

Den här dagen håller man till vid Thorskogs slott i den lilla byn Torskog i Lilla Edets kommun, cirka fyra mil norr om Göteborg.

2009 och 2010 års säsonger av ”Stjärnorna på slottet” spelades in här. Liksom Daniel Lind Lagerlöf-komedin ”Miffo” (2003), där Jonas Karlsson hade en av huvudrollerna.

Koreografin svåraste utmaningen

Nu är han här igen och spelar ekonomichef på ett verk på väg att läggas ned i den påhittade ort som heter Glimmerby. Dit återvänder Isabella, hon som gjort karriär i Stockholm.

– Det blir lite kaos när hon återvänder hem, säger Hollywood-stjärnan Malin Åkerman, som spelar rollen.

– Det blir kärleksförvecklingar, det kan du ge dig på, säger Jonas Karlsson.

Han kom närmast från en lång inspelning av ett krimdrama (kommande tv-serien ”Stockholm requiem”). Tycker det är roligt att göra något helt annat. Även om det är en stor utmaning att både dansa och sjunga.

För här brister ju alla skådespelare ibland ut i sång, precis som i ”Mamma Mia”-filmerna.

– Svårast är utan tvekan koreografin. Det är en otrolig belöning när det fungerar, men… jag är nog ingen som direkt kommer att tävla i ”Let's dance”.

Jämförs med DiCaprio

”En del av mitt hjärta” blir den stora svenska filmpremiären julen 2019. Har en budget på 45 miljoner kronor. För Malin Åkerman, svenska men i stort sett hela sitt liv bosatt i Nordamerika, är detta som ”en liten independentfilm”.

– Allt är ju större i Amerika. Men jag gillar det här. Det finns inte samma hierarki, alla är på samma nivå. Och underbara människor att jobba med. Jag kände ju inte till de svenska skådespelarna så väl. Jonas Karlsson… han är ju lite som Leonardo DiCaprio.

Att spela på svenska är en utmaning för henne. Trots att hon inte har minsta brytning, så finner hon inte alltid de helt rätta orden, efter ett helt liv ”over there”. Hon får anstränga sig.

– Jag har fått tänka lite mer på uttalningen, som hon säger.

”Klart det är svindlande”

Filmen är, som sagt var, en romantisk komedi.

En annan kärlekstriangel är den mellan Malin Åkermans Isabella, Christian Hillborgs Simon och Shima Niavaranis Molly.

Molly har nu tagit över Simon, men känner sig hotad när exet Isabella har återvänt hem.

Under den scen vi följer sitter Shima och Christian i en roddbåt, omgiven av svanar. Svanarna lockas dit av att en person kastar brödbitar till dem. Shima mimar till sig själv i högtalarna, till Tomas Ledins sång ”Helt galen i dig”, som hon har sjungit in tidigare.

Svanarna beter sig inte alltid som filmteamet vill. Shima har betydligt mer problem med årorna än med att låtsassjunga.

Så småningom, när vi i media har lämnat platsen, ska alltihop bli till filmens största sång- och dansnummer, med ett 90-tal dansare, koreograferade av Roine Söderlundh.

Regissör till filmen är Edward af Sillén. Han har stor erfarenhet från tv och scenuppsättningar, men är debutant när det gäller film.

– Det är klart det är svindlande, att den första filmen skulle bli en så stor produktion. Men jag har gjort mycket musikal live, där har jag nycklar jag kan använda i det här, säger han.

ANNONS

Beställ muminmuggen Fiske lagom till Mumindagen - nu till rabattpris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp muminmuggen här!

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

Hånades för Mamma Mia – fick guldskiva

ÄMNEN I ARTIKELN

Tomas Ledin

Malin Åkerman

Shima Niavarani

Edward af Sillén

Mamma Mia

Jonas Karlsson (skådespelare)