Fick ryta till – åt sina fans

FILM

EXKLUSIVT: Michael Nyqvist om den tuffa inspelningen av ”Män som hatar kvinnor”, sin coola rollfigur och att kyssa sin kompis

Foto: TOMMY MARDELL
kör på slapp stil Det har inte blivit mycket tid över för sömn för Michael Nyqvist på sistone. ”Man ska inte se så jävla pigg ut som skådis. Det ska inte vara någon schamporeklam”, säger han.

Hysterin kring inspelningarna av ”Män som hatar kvinnor” var total.

Till slut fick Michael Nyqvist ryta till när

fansen blev för närgångna.

– Det var världens uppståndelse, säger skådespelaren till Aftonbladet.

Foto: EMILIA OLOFSSON
Lena Endre.

Götgatan i Stockholm. Våren 2008. Stora stråk av Södermalms största gågata är avspärrade. Utomhusscener till den första Stieg Larsson-filmen ”Män som hatar kvinnor” ska skjutas, och nyfikna människor trängs med varandra längs trottoaren.

Bakom ett hushörn ligger skådespelaren Michael Nyqvist, 47, och gör armhävningar. Han får en sista stund för sig själv innan kameran kallar.

Inspelningarna till den första av de tre filmerna i ”Millennium”- serien är nu avslutade.

Redo – igen

I veckan börjar ”Flickan som lekte med elden” spelas in, och Michael Nyqvist, som spelar journalisten Mikael Blomkvist, är åter redo för ett par tuffa inspelningsmånader.

När Aftonbladet pratar med Michael Nyqvist finns scenerna på Götgatan färskt i minnet.

– Det var världens uppståndelse där. Och jag gick bort och gjorde armhävningar som jag brukar göra när jag måste se koncentrerad ut i en scen.

Efteråt sa min agent: Du Micke, kolla på nätet. Det gjorde jag, och det fanns en massa klipp på mig när jag ligger och gör armhävningar.

Var det svårt att koncentrera sig med alla nyfikna?

– Folk är schysta i allmänhet. Det är svårt att filma i lugn och ro när i princip varenda människa har läst manuset. På Götgatan gick det inte alls, då hamnar man direkt i skiten. Jag fick säga i från när folk kom fram och skulle prata. Jag jobbade ju, och det syntes också. De fick vänta till pauserna.

Blev uppståndelsen för påfrestande?

– Nej, inte som det var när jag filmade i Chile. Vi spärrade av gator i Santiago där jag skulle köra bil, men då blev det slagsmål. Pang sa det bara. Där får man inte säga till någon att här får du inte gå. Jag var livrädd att jag skulle köra över någon. Men det gick som tur är bra.

Hur var inspelningstempot i ”Män som hatar kvinnor”?

– Högt. Jag spelade ”Gustav III” på Dramaten på kvällarna i våras också, så för min del blev det väldigt långa dagar. Men jag gillar verkligen att spela Blomkvist, det är jävligt kul att vara journalist. Att få fråga folk saker gång på gång, fast de inte vill svara.

Träffar kompisar

Och nu är det dags för andra filmen. Tror du att du hinner tröttna?

– Det är svårt att säga nu. Men en sak som bara är kul är att hela Sveriges skådespelarkår är med. Man träffar en massa kompisar som man inte har sett på jättelänge.

Lena Endre spelar ju din älskarinna Erika.

– Just det. Det känns lite konstigt, hon är ju min polare och plötsligt ska vi pussas. Men det funkar bra, Lena är proffsig.

Är du rädd för att bara bli förknippad med Mikael Blomkvist när alla filmerna är klara?

– Nej, egentligen inte. Han är en cool snubbe, så det gör mig inget. Fast jag vill spela allt. Jag bad Lars Norén att skriva en roll till mig där jag får spela Yoko Ono. Men det blev aldrig av, tyvärr.

Känner du någon press inför premiären i februari? Det här är ju ändå en film som en hel befolkning bara går och väntar på.

– Nej inte direkt, jag hoppas bara att folk vill se filmerna. Och det kommer de nog att göra.