”Kan vara en hälsofara på sikt”

FILM

Experten om Ola Rapaces muskelbyggande

1 av 2 | Foto: Mai-Lis Hellenius.

Jake Gyllenhaal, Demi Moore – och nu Ola Rapace.

Filmstjärnorna som biffat till sig inför nya roller är många.

Men hur hälsosamt är det att låta sina biceps svälla för konsten?

Aftonbladet.se frågade en expert på ämnet.

Skådespelaren Ola Rapace, 36, har lagt på sig 10 kilo muskler inför en ny roll som boxare. Samtidigt krockar det med rollen som smal knarkare.

Filmhistorien är full av exempel på skådespelare som lagt på sig kilo på kilo inför nya roller, för att sedan gå ner till sina vanliga vikter igen.

– Det kan vara påfrestande för kroppen med snabba förändringar, säger Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska Institutet i Solna.

Hon är livsstilsexpert och jobbar med att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

– Vi brukar aldrig rekommendera folk att gå upp i vikt. Men det är en himla skillnad att göra det genom träning. Att gå upp genom att få kulmage är aldrig bra. Träna upp sig i vikt behöver inte vara ohälsosamt om det går till på rätt sätt.

I höst ska Ola Rapace spela missbrukare och tvingas gå ner i vikt igen.

Kan det vara farligt med snabba viktsvängningar?

– Det beror på hur grundtränad man är. Är man frisk och inte så gammal behöver det inte vara farligt. På sikt kan det vara en hälsofara, men en eller två gånger i livet är ingen fara. Det händer ju de flesta någon gång beroende på vad som händer i livet, säger Mai-Lis Hellénius.

Vad har du för råd till honom?

– Helst skulle jag se att han behåller sin vältränade kropp. Men om han måste gå ner ska han göra det genom rörelse och fortsätta motionera, äta balanserat och hålla igen på onyttig mat. Det gamla vanliga, kan man väl säga.