Det är han som är Arn

FILM

SKARA. Drygt 1,1 miljon biobesökare såg första Arn-filmen. Och Joakim Nätterqvist, 34, har inga problem med det kändisskap filmsuccéen har fört med sig.

– Filmen är en bra isbrytare. Man har alltid något att prata om när man stöter på främmande människor, säger han.

Precis som strax före jul, var det i går åter dags för stor världspremiär i lilla Skara. Folk utklädda i riddarrustningar, några till häst, kantade gatorna när Joakim Nätterqvist, Sofia Helin, Morgan Alling och andra ur filmteamet anlände till biografen Grand för att se ”Arn – Riket vid vägens slut”.

Får läsa bra manus

Arn själv, Joakim Nätterqvist, erkänner att filmsuccén har ändrat hans liv på flera sätt.

Professionellt, för att han nu får chansen att läsa bra filmmanus, medan han tidigare ibland fick vara glad om han ens fick provfilma.

När han och Jonas Olofsson uppträder med sitt popband Narcissistic Street, finns där en nyfiken publik som nog inte vet vad de ska få höra.

– Somliga blir väldigt förvånade när de tycker om oss, de tror väl att vi ska spela någon slags medeltidspop, kanske som Nordman eller så.

Blir igenkänd

Och så blir han förstås igenkänd, nästan överallt.

– Jag har skrivit väldigt mycket autografer. Mest till mindre, men även till äldre – som säger att det är till sina barn...

Med på tillställningar

– Folk kommer fram och säger: Är du skådespelare? Har du varit med i någon film? Är det du som ÄR Arn? Fast rätt många känner fortfarande igen mig från andra ”Tsatsiki”-filmen också. Och alla är väldigt vänliga.

Joakim Nätterqvist är beredd att leva med Arn-filmerna ett bra tag till. Ibland är han med på tillställningar med Arn-anknytning; tornerspel, medeltidsveckor och sådant.

Så småningom väntar förhoppningsvis en internationell lansering. På hemma-plan har han ännu inga projekt klara.

Åtminstone inte som han för tillfället vill eller får prata om.