Färgstark film om grå politiker

Publicerad:
Christian Bale och Amy Adams.
Foto: Matt Kennedy /SF Studios
Christian Bale och Amy Adams.

FILM

Vice

Regi Adam McKay, med Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Riockwell, Alison Pill, Eddie Marsan, Lily Rabe, Tyler Perry.

DRAMAKOMEDI Hur gör man en fascinerande film om en av USA:s tråkigaste politiker?
Man öser på. I berättandet och med oväntade grepp. De här filmmakarna laddar dessutom filmen med en fängslande teori: Den grå bakgrundsmannen Dick Cheney fixade mycket makt åt sig själv när han var vice president åt George W Bush. Det ledde bland annat till de amerikanska militära anfallen under 2000-talet och den värld vi lever i just nu.
Vice kan tolkas som vice president. Det är också det engelska ordet för synd, en last, något omoraliskt.
Inledningen växlar mellan två händelser. När den 21-årige Dick Cheney grips för rattfylla hemma i Wyoming 1962. Och den 11 september 2001 när Dick Cheney överraskar de andra i presidentens stab genom att ta befälet under attackerna mot World trade center och Pentagon.
Från hopplös ung slarver med alkoholproblem till en av världens mäktigaste. Hur gick det till?
Ett svar är fästmön Lynne som är besviken i början av deras relation. Han har hoppat av studierna och lagar telefonledningar. Hon har sett Dick som en väg för henne att uträtta saker och ställer krav för att stanna i förhållandet. Dick Cheney blir en flitig arbetsmyra. De gifter sig 1964.

Cheneys karriär i Washington börjar som stöd åt Richard Nixon, och det är där han möter Donald Rumsfeld (Steve Carell). Cheney är imponerad av den hänsynslöse Rumsfeld, och hakar på honom som en lydig lakej. Deras förhållande genom årtionden är en av filmens hörnstenar.
Christian Bale är fantastisk som Dick Cheney och Amy Adams imponerar i den viktiga rollen som hustrun. Bales utseendeförvandling är en triumf i linje med Gary Oldmans Churchill i ”The darkest hour”.
Regissören Adam McKay använder liknande teknik som i ”The big short”. Där lyckades han skapa underhållning och spänning kring börsspekulanter som fick banker att krascha 2007-2008. Här är det pratande politiker och juridiska tolkningar som får liv tack vare respektlöst filmberättande.

När Dick Cheney ställde upp vid George W Bush sida i presidentvalet hade han varit VD för oljebolaget Halliburton i fem år. Han fick fortsatt pengar av företaget och Haliburton gavs mycket värdefulla statliga kontrakt när USA invaderat Irak. En invasion som Cheney var den drivande kraften bakom.
Filmen ger sin bild av hur dagens USA formades och hur världen har förändrats. ”Vice” är ett färgstarkt debattinlägg om en grå eminens. Han må verka tråkig. Inte filmen.

Publicerad: