Reuben Est-luhnd har en rätt bra chans att vinna en Oscar

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYR≈N
Svårt, men inte omöjligt. Ruben Östlunds namn kan gynna eller missgynna honom i Oscar-racet.
FILM

Grattis Reuben Est-luhnd, hoppas du ­vinner en Oscar, och att ditt namn i så fall uttalas någorlunda rätt.

Galasäsongen är i full gång, och redan har det snubblats på orden. Komikern Tiffany Haddish kämpade med många av namnen när hon läste upp Oscarsnomineringarna tidigare i veckan. Skådespelaren Jessica Chastain hånades på Twitter efter att hon uttalat kollegan Saoirse Ronans namn felaktigt på Golden globe-galan, och på samma tillställning uttalade Shirley MacLaine ”Get out”-stjärnan Daniel -Kaluuyas efternamn som ”Kahlua”.

Kanske hade Loa Falkman tittat för djupt i Kahlua-flaskan den där gången på Grammisgalan 1991 när han kallade Titiyo för ”Titti Tyo”, kanske var han bara arrogant. Alla kan göra misstag, men det känns som att det minsta man kan göra är att lära sig uttala sina kollegors namn korrekt, särskilt när de nominerades namn redan är tillkännagivna. 

För den som ändå är osäker på hur Oscarsnominerade Hoyte van Hoytema, Timothée Chalamet eller Ruben Östlund uttalar sina namn har  amerikanska Slate Magazine samanställt en lista. 

Vår egen Östlund, nominerad för ”The square”, ska enligt Slate uttalas som mackan Reuben i förnamn, och Est-luhnd i efternamn. Nära nog.

Är det så himla noga, då? Det är ju bara ett namn? Fast, nog förtjänar Kumail Nanjianis namn att uttalas lika korrekt som Gary Oldmans.

Mängden ”svårut-talade” namn inför årets Oscargala vittnar om ökad mångfald, men lika mycket om att allt färre filmarbetare byter till anglosaxiska namn för att lättare smälta in i Hollywood.

En såpass sentida stjärna som Natalie Portman hade kanske inte nått samma framgång om hon behållit Neta-Lee Hershlag.

För forskning visar att folk – oavsett om det gäller vem man vill anställa, rösta på i ett val eller anlita som advokat – reagerar mer positivt inför namn som är lätta att uttala.

Så kanske har Reuben Est-luhnd ändå en chans att slå Ildikó Enyedi, Andrey Zvyagintsev och Ziad Doueiri – men kan få det svårare mot Sebastián Lelio – i kampen om ”Bästa icke engelskspråkiga film”.

ARTIKELN HANDLAR OM