Därför nobbar Sverige Golden globe awards

1 av 5 | Foto: China Åhlander, producent för Äta, Sova, Dö tog emot guldbaggar på galan tidigare i år. Men någon Golden Globe-gala blir det inte.
FILM

I dag tillkännages vilka som blir Golden globe-nominerade.

Men Sverige kommer inte att representeras. Inget bidrag är inskickat.

– Det är snordyrt om man ska märkas, säger China Åhlander, som producerade ”Äta, sova, dö”.

Normalt ska filmer som tävlar förhandsvisas vid minst ett tillfälle i Los Angeles. Kopior brukar också skickas hem till jurymedlemmar som inte kan ta sig till visningen.

Inget av det har gjorts i fallet ”Äta, sova, dö”.

– Det är framför allt en ekonomiskt fråga. Vi bidrar till Oscarskampanjer för filmer som blir Sveriges Oscarsbidrag. En kampanj för Golden globe kostar minst lika mycket. Det är pengar som varken vi eller produktionsbolaget Anagram (”Äta, sova, dö”) har, säger Gunnar Almén, ansvarig för långfilmerna på Svenska filminstitutets utlandsavdelning.

Satsar på Oscarskampanj

Diskussioner har förts mellan bolaget Anagram och Svenska filminstitutet. I stället satsar man pengarna på Oscarskampanjen.

Kampanjen för Golden Globe kostar minst en kvarts miljon till att börja med.

– Oscars är viktigare och det är vad vi satsar pengarna på, säger Gunnar Almén.

China Åhlander, producent för ”Äta, sova, dö" menar att det är lönlöst att försöka bli nominerad när amerikansk distribution saknas.

– Man vill ju göra allt för sin film. Det är snordyrt både det ena och det andra om man ska märkas. Det finns ingen rättvisa. Man får skrika högst så att folk upptäcker filmen, säger hon.

Finland, Danmark och Norge har bidrag med i Golden globe-racet.

Vilka som får nomineringar tillkännages omkring 14.40.