Svensk rysare knäpper, knakar – och skräms

’Andra sidan’ är en vass genrefilm som inte krånglar till det

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Andra sidan

Regi Oskar Mellander och Tord Danielsson, med Dilan Gwyn, Linus Wahlgren, Eddie Eriksson Dominguez.


FILMRECENSION. ”Radhuset som Gud glömde” skulle vi kunna kalla den här filmen.

Det börjar med att ett ungt par, Shirin och Fredrik (Dilan Gwyn, Linus Wahlgren) flyttar in i ett nyköpt hus tillsammans med Fredriks lille son Lukas (Eddie Eriksson Dominguez). Fredrik får ett nytt jobb som kräver att han är bortrest en stor del av tiden. Det blir förstås en utmaning för Shirin och Lukas, men samtidigt ett tillfälle för dem att komma närmare varandra.

Det är först Lukas som märker att de inte är helt ensamma i huset. Han tycks ha fått en ny lekkamrat, men Shirin inser att den här låtsaskompisen kanske är mer än bara det… och att granndelen av radhuset inte är så tomt och igenbommat som det ser ut.

Dilan Gwyn i ”Andra sidan”.
Dilan Gwyn i ”Andra sidan”.

Märkliga skräckfigurer

Svensk skräckfilm fick ett rejält lyft av David F Sandberg som slog igenom med sina läskiga små Youtube-filmer, skräckisar som fångade Hollywoods uppmärksamhet. Nu är han framgångsrik regissör där med bland annat ”Lights out” (2016) bakom sig.

Hans ande vilar onekligen över ”Andra sidan”, med sina mörka vinds- och källarutrymmen där märkliga skräckfigurer gömmer sig och ger ifrån sig knäppande, knakande ljud.

Det går förstås att jämföra med många andra filmer och filmskapare, som Mike Flanagan, ”Conjuring”… och en smula ”The shining”.

Dilan Gwyn och Eddie Eriksson Dominguez i ”Andra sidan”.
Dilan Gwyn och Eddie Eriksson Dominguez i ”Andra sidan”.

Visst, du kan sitta och bocka av alla inslag du känner igen från förr. Det gäller inte minst historien om ett barn som får kontakt med andra sidan. Men det är inte fel att inspireras av de bästa och det är alltför sällan vi ser så här pass välgjord svensk skräck som levererar. På det sättet bidrar ”Andra sidan” med en frisk fläkt.

Skämskudden behöver inte plockas fram

Nog hoppar vi till och de visuella effekterna är så pass bra att skämskudden inte behöver plockas fram. Regissörernas fokus är självsäkert: krångla inte till det, gör en vass genrefilm som skräms.

Det hjälper även att skådespelarna gör sitt till. Vi sympatiserar lätt med familjen. Det kan vara tillräckligt svårt att komma nära en far och son som fortfarande sörjer mamman som dog utan att spöken krånglar till allt… Dilan Gwyn och Linus Wahlgren engagerar, inte minst den förstnämnda.

”Andra sidan” har biopremiär på fredag, den 23 oktober.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE