Peter Haber går från Beck – till viking

Peter Haber är på plats i Cannes.
Peter Haber är på plats i Cannes.

CANNES. Under senaste åren har han mest filmat i Tyskland. Och gjort fyra Beck-filmer till, av totalt 38.

Nu blir Peter Haber, 64 – viking.

– Tror inte att jag kommer att se ut som Peter Haber, dock. Vi får väl se när jag träffar maskduon om några dagar, säger han.

När populära barnboksförfattaren Martin Widmarks älskade romanfigur Halvdan Viking nu blir stor familjefilm, för 34 miljoner kronor, ska dubbelt Oscarsnominerade duon Eva von Bahr och Love Larsson skapa utseendet på filmens vikingar.

Peter Haber har ingen aning om vad de har för tankar om hans utseende, men verkar inte särskilt orolig. Han är hur som helst laddad för rollen som smeden Björn, som tar hand om lilla grabben Halvdan Viking (Vilgot Hedtjärn) när pappa är ute på plundringståg.

Om någon vecka är han klar med den senaste omgången av fyra Beck-filmer.

Har du saknat Mikael Persbrandt och Gunvald Larsson?

– Om du såg sista filmen vi gjorde ihop, där Martin och Gunvald satt på en bänk och tittade på varandra, var det rätt tydligt att de var klara med varandra.

– Nu har jag jobbat mycket med Kristofer Hivju, han är med i de här fyra filmerna också. Han är väldigt rolig att jobba med, väldigt trevlig – och väldigt skäggig (skratt).

Under de senaste åren har Peter Haber också gjort fyra stora tyska tv-filmer. En blandning av drama och thrillers.

– Jobbet är ungefär som hemma i Sverige. Lite bättre betalt. Lite större utmaning, att prata på tyska, jag har tysk pappa, men visste inte hur bra jag var.

För visst älskar de Beck-filmerna i Tyskland, eller hur?

– Jo, så är det väl, att jag inledningsvis fått rollerna för att jag är känd som Beck där också.

Publisert:

LÄS VIDARE