Jens Peterson chattade om julens filmer

FILM

Julen är här - och med den årets hetaste premiärhelg.

Tre svenska filmer - ”Gossip”, ”Jalla! Jalla!” och nya ”Jönssonligan”.

Plus: Mr. Madonna, Guy Ritchies ”Snatch”, ”The Cell” med Jennifer Lopez och ännu mer...

Aftonbladets filmexpert Jens Peterson vet allt som är värt att veta om helgens premiärer och om resten av filmåret 2000.

Läs hela chattet här nedan.

Foto: Mårten Svemark
Aftonbladets filmrecensent Jens Peterson.

Moderator säger: Då hälsar vi Jens välkommen och börjar med chatten!

markus säger: De säger att filmen snatch är dålig, vad är din komentar

Jens Peterson säger: Den är väldigt lik Guy Ritchies förra film "Lock, stock & two smoking barrels". Det kan man tycka är både bra eller dåligt. Jan-Olov Andersson gav den två plus, jag känner en 16-åring som tycker den är jättebra.

KUL20-åring säger: Vad tycker du om Jönssonligan?

Jens Peterson säger: Jag tycker det är den sämsta filmen hittills i serien. Några kul scener, men väldigt seg.

fille säger: Okej, så om man har råd att se en film i jul - vilken & varför?

Jens Peterson säger: Hoppas du har råd att se flera. Det är kul att gå på bio, i synnerhet i jul när så många gör det. Jag skulle se svenska "Jalla! Jalla!", "Gossip" och engelska "Billy Elliot" i första hand.

KUL20-åring säger: Hurdå seg?

Jens Peterson säger: Långsam och långtråkig och med skämt som känns mer som gamla bekanta än nya överraskningar.

KUL20-åring säger: Vilken är din tio i topp lista?

Jens Peterson säger: Nästa vecka avslöjar vi i Puls vilka vi tycker är årets bästa filmer. Men jag kan avslöja att "Tillsammans" finns med bland de svenska, och "American beauty", "I huvudet på John Malkovich" och "Magnolia" bland de utländska.

markus säger: Vart går man om man vill hyra andra filmer är amerikanska som dominerar t ex i Malmö? Det säga att det produceras flest långfilmer i Indien. Vart hittar man dem? I Indien?

Jens Peterson säger: Jag är dålig på videoaffärsmarknaden i Malmö, men nog borde de ha filmer från flera olika länder. Just indiska filmer är lite speciella, men jag vet att de säljs i en del indiska mat/speceriaffärer. I varje fall här i Stockholm. Internet är ju ett bra ställe annars.

martin renheim säger: Finns det några fina filmer med snygga killar i just nu som du vill rekommendera?

Jens Peterson säger: Det beror väl på vilka skönhetsideal man har. Men det finns många sorters män i "Gossip" som går upp på juldagen och "Jalla! Jalla!" har också en varierad rollista.

Fia87 säger: Vilken av filmerna tycker du passar bäst till en 13-åring??

Jens Peterson säger: Billy Elliot är en bra film för alla åldrar. I England har den 15-årsgräns p g a att ordet "fuck" används, men för 13-åringar som tål svordomar är den varm och godhjärtad.

CarlMcLam säger: Hur kommer det sig att svenska filmer känns lite b-filmsaktiga, och har jag rätt när jag tycker att det är en annan sorts bildkvalitéet än amerikanska filmer?

Jens Peterson säger: Jag tycker inte det stämmer. Det finns många påkostade svenska filmer av hög kvalitet, precis som det finns amerikansk film av sämre tekniskt sort.

ndag säger: sämsta filmen i år då?

Jens Peterson säger: Bland svenska filmer är väl "Hjärta av glas" och "Naken" märkligt dåliga, och amerikanska "Battlefield earth" är riktigt usel.

Tompa säger: Det är få filmer som sticker ut idag vilken av dessa gör det?

Jens Peterson säger: "Sånger från andra våningen" är väldigt olik alla andra filmer, och jag tycker nog att alla filmer som lyckas med det de vill berätta sticker ut. "I huvudet på John Malkovich" känns väldigt originell.

Fia87 säger: Vilken är den allra bästa filmen som du har sett???

Jens Peterson säger: Jag brukar säga "Gudfadern", och räkna ettan plus tvåan som en helhet.

Jens säger: Har du sett Unbreakable? Komentar?

Jens Peterson säger: Jag tycker den är bra, om än väldigt lik "Sjätte sinnet" i tonen och stilen. Men M Night Shamalyan känns som en egensinnig filmberättare som vågar sticka ut. Och det är begåvat att göra en intellektuell lågmäld film kring serietidningsäventyr.

ndag säger: är the cell sevärd?

Jens Peterson säger: Jag gillade den inte. Jag tycker det är tjatigt med allt frossande i seriemördare och obehagliga tortyrscener. Dessutom är den rätt obegriplig vad det gäller drömsekvenserna.

Lotta säger: När ska Sverige göra en film som INTE innehåller kvinnor till 99 procent nakna?

Jens Peterson säger: Inga kvinnor är nakna i "Gossip", "Jönssonligan spelar högt" eller "Jalla! Jalla!". För att ta de tre aktuella filmerna.

leviathan säger: Varför släpper man så många filmer till jul?

Jens Peterson säger: För att de flesta svenskar gillar att gå på bio i jul och alla hoppas kunna locka publiken just till sin film. Väldigt få vill gå på bio strax före midsommar t ex.

Matte säger: Ungefär hur många filmer har du igentligen sett ??

Jens Peterson säger: Nu ser jag ca 200 filmer på bio varje år plus ca 300 på video, så det har blivit en del genom åren.

chrille säger: Varför är det så få filmer från våra grannländer? Språket?

Jens Peterson säger: Tyvärr är det mest amerikanska filmer som når hit, men det beror på att publiken helst går på dom. Men när det görs en riktigt lyckad film i Norge, Danmark eller Finland brukar den gå bra här också.

len säger: varför är dansk film så mycket bättre än svensk?

Jens Peterson säger: JAg tycker inte att den är det. Men de danska filmer vi får se här är ju de bästa. Det har kommit 35 svenska filmer i år men vi har väl bara fått se två eller tre danska. De dåliga danska stannar i Danmark.

Helena säger: Vad tycker du om Svenska rysare?

Jens Peterson säger: Om de skräms är de bra. Om de misslyckas är de fåniga, precis som amerikanska rysare.

len säger: Men är ”Gossip” bra??

Jens Peterson säger: Du kan läsa Jan-Olov Anderssons hela recension för att få ett bättre grepp, men jag tycker det finns många underhållande scener om svenska skådespelare.

Jens säger: Vilka är dina kriterier för en bra film?

Jens Peterson säger: Att den fungerar som helhet. Att den lyckas berätta det den vill säga. Om det är en komedi ska den vara rolig, om den är en rysare ska den skrämmas, om den är ett drama ska den gripa och så vidare. Sedan kan man ju imponeras av detaljer, som bra musik...

Krille säger: Vad tror du om tom hanks nya film Cast Away?

Jens Peterson säger: Jag ska se den nästa vecka, men jag har hört goda saker. Tyvärr har jag sett en trailer som berättar hela handlingen och lite till. Och det är ett oskick som borde stoppas.

Jens Peterson säger: Nu måste jag rusa vidare. God Jul!