Fares-feber

23-årige regissören superhet efter ”Jalla! Jalla!”

1 av 4 | Foto: MARCO GUSTAFSSON
Här är hela gänget bakom publiksuccén "Jalla! Jalla!". Från vänster Laleh Pourkarim (Yasmin), Torkel Peterson (Måns), Jan Fares (Farsan), Josef Fares, Fares Fares (Roro) och Tuva Novotny (Lisa). - Jag tror filmen står för nåt nytt och fräscht, säger Josef.
FILM

Colin Nutley och Jönssonligan får se upp.

För jul- och nyårshelgernas stora svenska biosuccé är "Jalla! Jalla!" av blott 23-årige Josef Fares.

- Shit, alltså! Det här är ju skitkul, säger han.

Colin Nutleys "Gossip" och "Jönssonligan spelar högt" har visserligen setts av drygt 100 000 personer, medan siffrorna för "Jalla! Jalla!" är knappt 70 000.

Men de två förstnämnda filmerna går på 90 respektive 100 biografer, jämfört med bara 35 för Josef Fares film.

Och medan de två andra filmerna har tappat publik, ökade "Jalla! Jalla!" med 13 procent den andra helgen.

- Djungeltrumman sprider sig. Folk tycker det är en rolig film att softa till när vädret är lite gråmulet, konstaterar Josef Fares.

Sonet Film släpper till helgen upp filmen på ytterligare nio biografer.

- Om några veckor är antalet kopior fördubblat om framgången fortsätter, säger vd:n Peter Possne.

Historien om Josef Fares är en sådan där klassisk "success story".

Gjort massor av kortfilm

Född i Libanon 1977. Familjen flyttade till Örebro tio år senare. Sedan tonåren har Josef gjort massor av kortfilmer, mest action, och deltagit i olika amatörfestivaler. Vid en av dem satt Lukas Moodysson i juryn. Han förde samman den unge talangen med Memfis Film, som har producerat "Jalla! Jalla!". Som 21-åring började Josef också sin utbildning på Dramatiska Institutets regilinje.

"Jalla! Jalla!" ("kom igen!" på arabiska) hade premiär i julhelgen. Komedin om två killar med kärleksproblem och med många skämt om kulturkrocken svenskar/invandrare fick bra recensioner och nu är det "Fucking Åmål"-drag kring filmen, alla vill se den.

Josef Fares, på besök i gamla hemstaden Örebro under nyårshelgen, säger:

- Jag brukar gå förbi utanför biografen där filmen visas. Det är en rätt härlig känsla, här har det varit utsålt hela tiden.

Hur förklarar du framgången?

- Jag tror filmen står för något nytt och fräscht jämfört med mycket annat.

En riktig familjehistoria

Många i Josefs familj är med i filmen. Brorsan Fares Fares, som är professionell skådespelare, har huvudrollen. Pappa Jan och farmor Khatoun har roliga biroller.

- Farsan har fått börja skriva autografer på loppmarknaden där han jobbar, säger Josef.

Framtiden?

- Jag har ett år kvar på DI. Jag tror jag får gå en egen kurs, göra lite vad jag vill, för jag har aldrig varit skoltypen.

- "Coola killar", en film jag också gjorde förra året, kommer att visas på video och i tv. Och sedan vill jag göra en riktig actionkomedi. Inget är klart, inget manus eller så, men jag har massor av idéer.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM