”Oscarsgalan var som en skolavslutning”

FILM

Oscarsgalan i år var välorganiserat och disciplinerat. Som en skolavslutning, skriver Jens Peterson i chattet. Läs hela chattsammandraget här:

Jens Peterson säger: Hej! Och välkomna till Aftonbladets Oscar-chat.

EniGma säger: Tycker du att det saknades någon film bland nominerigarna i "Bästa film"?

Jens Peterson säger: Ja, det finns många som kunde varit med. Men "Almost famous" borde väl legat nära.

Rocco säger: Är det inte bara filmer som lyckats göra bäst PR som överhuvudtaget nomineras till Oscar?

Jens Peterson säger: Inte bara. Men annonseringen betyder enormt mycket för det här jippot.

Android säger: Vad anser du om Steve Martins insats?

Jens Peterson säger: Jag tycker han började tunt, men sedan var han hyfsat kul. En ok stå uppare. Men Billy Crystal har varit bättre.

Pelle säger: Tycker inte du att amerikanska filmer håller sämre standard än de svenska!! Dom är helt enkelt för amerikanska (dock inte alla) Man känner sig nästan idiotförklarad när man tittar på en film som The Rock igår...

Jens Peterson säger: Andelen bra filmer är nog ungefär lika hög i Sverige och USA. Men dom gör ju så många fler och då blir det många fler av samma sort. "The rock" har väl sina sevärda sidor den också.

Android säger: Vad är egentligen ingrediensen i "Crouching Tiger Hidden Dragon" som fått juryn att ge den så många Oscars?!

Jens Peterson säger: Att den är bra. Originell och annorlunda, lyckas vara både action och drama och har effekter som får publiken att applådera. Första gången jag såg den i Cannes i våras jublade vi.

JB säger: Varför har inga svenska recensenter nämt Ellen Burstyn OTROLIGA prestation i Requiem For A Dream, har ni inte sett den eller? Att Julia Roberts fick oscarn och inte Burstyn är SKANDAL och visar bara på att akademin består av mossiga gamla gubbar

Jens Peterson säger: Vi skriver mest om filmer som gått på bio i Sverige, men visst har de andra filmerna också nämnts. Det är väl alltid så att flera är värda att vinna. Jag tycker Julia Roberts är jättebra i "Erin Brockovich".

Joni N säger: Tycker du att nån film fattades?

Jens Peterson säger: Ja, som sagt "Almost famous", men det finns alltid många.

doodan säger: tycker du att det va bra att Gladiator fick så många Oscar?

Jens Peterson säger: Den fick ju fem å det är ju inte så väldigt många. Just effekter är den bra på.

ulla-bella säger: Hej! blev det några skandaler på galan inatt?

Jens Peterson säger: Nej, det var väldigt välorganiserat och disciplinerat. Som en skolavslutning.

Anna säger: Vad tyckte du om Björks klänning?

Jens Peterson säger: Hon är duktig på att odla sin excentriska image.

Android säger: Är inte Julia Roberts en rätt "ensidig" skådespelerska egentligen? Jag menar, för det mesta spelar hon en käck, rolig och smart tjej. Om du förstår hur jag menar! ,o)

Jens Peterson säger: Jag tror minte att hon spelar sig själv, om det är det du menar. Och jag tror att det är svårare att spela en hyfsat normal tjej trovärdigt än att göra en väldigt udda rollfigur.

Lomas säger: kommer vi få se mera asiatiska filmer på biograferna nu, när "Crouching Tiger, Hidden Dragon" tog storslam, tror du?

Jens Peterson säger: Kanske. Den är ju väldigt ovanlig i sin stil. Men snart kommer Zhang Yimous fantastiskt fina kärleksfilm "The road home". det vore kul om många vågade se den.

BiG D säger: vilken tycker du e bästa film ?

Jens Peterson säger: Av de nominerade tycker jag absolut "Traffic" är bäst.

Black_Mage säger: vad tycker du om Braveheart?

Jens Peterson säger: Den är en spännande och välgjord äventyrs/krigsfilm.

Joni N säger: Oscarsgalan var ganska tråkig... det enda som utmärkte sig var Nils Petter Sundgrens gaggighet. Han delade ut några goda skratt där på morgonen. Är du nöjd med galan?

Jens Peterson säger: Nja, jag tycker den var rätt färglös och tråkig. Mest en rusch genom prisutdelandet.

Maximus säger: vilken är den bästa filmen genom tiderna?

Jens Peterson säger: Gudfadern 1 och 2.

Uncle_Funk säger: Är det inte skandal att Am. Psycho inte blev nominerad i scenografi o kostym?

Jens Peterson säger: Jag tycker nog skandal är ett väl starkt ord.

Jalla säger: Crouching Tiger Hidden Dragon är lite övervärderad tycker jag, vad tycker du?

Jens Peterson säger: Nej, jag tycker den är bra. Därför skrev jag vid årskiftet att den var en av de bästa filmerna jag såg förra året.

lurk säger: Tycker inte du att jägarna borde ha fått en oscar, den var ju så bra!!

Jens Peterson säger: Nä.

Android säger: Det måste kosta en hel del att andordna Oscarsgalan, vet du hur mycket pengar det rör sig om!?

Jens Peterson säger: Nej, men jag tror tv-bolaget betalar och dom får in ruskigt mycket pengar via tv-reklam i USA.

Lotta säger: Varför tror du att Russell crow alltid ser så sur ut?? det var likadant förra året...

Jens Peterson säger: Han kanske är sur. Eller tror att han ser tuffare ut då. Eller ser ut så när han är glad.

Maximus säger: vad kommer det för bra filmer mot sommaren?

Jens Peterson säger: Av dom amerikanska filmerna kan man väl hoppas att "Kapten Corellis mandolin" och "Apornas planet" och "Bridget JOnes dagbok" och "Pearl Harbor" och säkert många fler ska vara bra. Jag hoppas alltid att en film ska vara bra när ljuset släcks i biosal

Uncle_Funk säger: Vilken host har varit bäst genom tiderna? Det lilla man fick se med Letterman verkade otroligt kul.

Jens Peterson säger: Billy Crystal har varit överlägset bäst under 90-talet. Letterman-grejen var ju ur en scen när Crystal var värd. Men Letterman var rätt ok han också.

Android säger: Hur skall man gå tillväga för att få ett jobb som filmrecensent?! Jag tror många skulle ge allt för att byta plats med, exempelvis, Hans Wiklund.

Jens Peterson säger: Det är bra att se mycket film och läsa mycket och skriva mycket och tänka mycket och känna mycket.

Uncle_Funk säger: Vad tror du om Pearl Harbour?

Jens Peterson säger: Dom som gjort den hoppas väl att "Pearl Harbor" blir årets "Titanic". Den är producerad av mannen som gjorde "Armageddon", "The rock" och "Gone in 60 seconds". Så...

Maximus säger: tänkte gå på bio på fredag.. vilken film rekommenderar du mig att se?

Jens Peterson säger: "Enemy at the gates" som har premiär då är sevärd. Och om en stund kan du chatta med den filmens regissör.

Android säger: Hur kunde Russel Crowe gå från lågbudgetfilmen "Romper Stomper" för att några år senare ta en oscar för bästa manliga skådis? Vilken film var hans egentliga genombrott?!

Jens Peterson säger: Sådant där sker stegvis. Men "LA konfidentiellt" gjorde intryck på många. Och som du säkert märkt har många gillat honom i "Gladiator".

mr jinx säger: du som har intervjuat dylan (kanon!) - vet du varför han höll gitarren så högt? och varför var han så trevlig helt plötsligt?

Jens Peterson säger: Han verkar rätt ombytlig. Jag skulle inte drömma om att våga gissa i vilket sinnestillstånd han befinner sig nu.

Joni N säger: Tycker att Albert Finney eller Willem Dafoe borde ha fått oscarn. Tycker du att Del Toro förtjänade en statyett för Traffic?

Jens Peterson säger: Ja, jag tycker han är väldigt bra i "Traffic". Och han lärde sig prata spanska med en mexikansk dialekt. Men dom andra är jättebra i sina filmer.

jocker säger: Dvd eller Vhs?

Jens Peterson säger: Dvd. Bättre ljud, bättre bild, härligt att snabbt kunna hoppa mellan scener och tillägg.

Lotta säger: Måste bara säga att man inte får glömma Russel Crows insats i Insider... den har väl oxå gjort honom lite oförglömmlig...?

Jens Peterson säger: Absolut. Han var ju Oscarnominerad.

Nikita säger: Är Chocolat värd att se?

Jens Peterson säger: Javisst.

totto säger: Vilken typ av tema kommer kommande filmer att handla om. fantasy och liknande? På 80:talet va det ju spök och krigsfilmer, 90:talet fighting och sifi..

Jens Peterson säger: Det pågår ju alltid en massa olika saker samtidigt. Jag kan räkna upp 100-tals filmer från 90-talet som varken var fighting eller sf.

Android säger: Kommer Lasse Hallström någonsin att få en Oscar om han fortsätter att göra sådana "sockersöta" filmer som Chocolat!?

Jens Peterson säger: Hans filmer har väl en viss gemensam ton, men är alla olika. Den "Sjöfartsnytt" som han gör nu kan säkert bli en Oscarkandidat och vinnare.

tarantula säger: vem är egentligen bäst av dig och gossen andersson på att recensera film?

Jens Peterson säger: Man kan tävla i höjdhopp. Det är svårare att mäta hur bra skådespelare är och det är svårt att tävla i journalistisk. Man har väl olika favoriter. En del tycker om det man skriver och andra tycker att man är dum i huvudet.

Jacob säger: Kan du tänka dej att gästa en filmstudioförening?

Jens Peterson säger: Ja, jag kan tänka mig mycket. Jag var medlem i en filmstudio som tonåring i Falkenberg.

Maximus säger: varför är alltid filmrecensenter så kristiska och ibland riktigt elaka och orättvisa i sin bedömmning om filmer... det handlar ju faktiskt om smak... och jag tycker faktisk att recensenterna ofta går emot folket! vad säger du?

Jens Peterson säger: Det finns ingen film som alla tycker likadant om. Inte kritikerna och inte publiken. Det är en felaktig myt att smaken skiljer sig mellan recensenter och biobesökare. Förra årets mest sedda amerikanska film i Sverige var "American beauty", en kritiker rosad film. LIksom "Tillsammans". Om man tycker annorlunda tycker man förstås att det är orättvist. Men det finns alltid någon som tycker tvärt emot om precis allting. Sånt är livet.

Nikita säger: Vilken skådespelare genom tiderna slår alla andra?

Jens Peterson säger: Ja, du menar väl inte Steven Seagal och sådana som verkligen slår alla andra. Jag tycker nog Robert De Niro och Meryl Streep är bra jämt.

Jens Peterson säger: Hejdå! Nu måste jag gå och skriva färdig om Oscar till morgondagens tidning.