"Det våras för Hitler" lär dröja

FILM

I veckan slog musikalen "Det våras för Hitler" Broadway-rekord.

Får vi se den i Sverige?

Absolut. Men vi får vänta några år.

"The Producers", originaltiteln på musikalen efter Mel Brooks film från 1968, vann tolv Tony när branschen belönade Broadway-uppsättningar.

Jag såg "The Producers" i New York vid premiären i april och det är en underhållande uppsättning med Nathan Lane och Matthew Broderick i huvudrollerna. En misslyckad teaterproducent och hans ängslige revisor som efter ännu ett förlust-bokslut råkar komma på en briljant affärsidé. Att man kan tjäna på en flopp.

Man sätter upp världens sämsta pjäs och samlar i förväg in mycket mer pengar än vad som behövs för produktionen. När fiaskot är ett faktum är det ingen som väntar sig pengar tillbaka.

Mel Brooks har själv bearbetat sin film och skrivit nya sånger. Det är en snabb komedi som är trogen filmen, inte minst alla hysteriska överdrifter och karikatyrer av typer, som den sexgalna blonda svenska sekreteraren.

Svenska teatrar anmälde snabbt sitt intresse för att sätta upp musikalen här.

Men succén på Broadway gör att det lär dröja, precis som med "Rent".

Erfarne producenten Aller Johansson, som var med om att sätta upp "Rent" här, tippar att det tar minst tre år innan vi kan se "Det våras för Hitler" på en svensk scen.

Det ska löpa sin tid. Långkörare i New York, sedan Londons West End innan det kan bli en version på svenska.

Under tiden kan man gissa vilka skådespelare som passar för huvudrollerna. Två män som är duktiga komiker, dansare och sångare.

En ska föreställa mogen föredetting som soloch-vårar pensionärsdamer för småslantar.

Jan Malmsjö är en mångsidig artist. Peter Harryson? Nja, kanske behövs sångträning. Mikael Samuelson? För allvarlig. Hasse Alfredson - han kan sjunga också.

Den andre ska vara hämmad revisor och oskuld.

Robert Gustafsson sjunger hyfsat, så han är säkert tänkbar. Björn Skifs börjar väl bli för gammal för att spela blyg ung man? Johan Ulveson - han behärskar allt.

Den som inte får tag på biljetter till Broadway, och de kostar tusen kronor styck, kan hyra Mel Brooks film på video.

Den är också sevärd fortfarande.

Musikalen finns också på cd.

En tandläkare i Halmstad sjunger som Per Gessle pratar. Nu har Gunnar Bringman gett ut en cd-singel med två låtar, "HishultaBörje" och "Torbjörn".

Vill man veta hur folket kring Nissan uttalar "sport", "skjorta" och "Stora Torg" är sångerna utomordentligt pedagogiska.

Dialekten är roligast, men melodierna är obehagligt smittsamma och svåra att få ur hjärnan.

Lär vara en lokal radiohit.

Jens Peterson