Filmar igen efter Fucking Åmål

Rebecca Liljeberg: Det är bra manus och bra betalt”

1 av 2 | Foto: Annette friberg
FILM

UDDEVALLA. Hon vill absolut inte bli filmstjärna.

Ändå står Rebecca Liljeberg, 20, från ”Fucking Åmål” nu åter framför filmkameran, i en internationell storfilm.

– Bra manus, trevlig regissör och bra betalt, nu slipper jag ta studielån, säger hon som förklaring.

Cirkus Fortunato har slagit upp sina husvagnar och tält strax utanför Hamburg i Tyskland. Unga cirkusartisten Lola (Rebecca Liljeberg) pysslar med björnburen samtidigt som hon grälar med sin pappa (Maurizio Donadoni).

Fast på riktigt är vi i hamnen i Uddevalla. Och björnburen är tom, karantänbestämmelser gör att de scenerna redan har spelats in i S:t Petersburg i Ryssland.

Tre år har gått sedan ”Fucking Åmål” sågs av nästan en miljon biobesökare. Rebecca och Alexandra Dahlström vann Guldbaggar. Filmen har visats i ett trettiotal länder. En som såg den, var ryske regissören Sergei Bodrov, 52, mest känd för Oscars-nominerade ”Bergens fånge” (1996).

– Cirkushistorien har jag velat göra i tio år. Har provfilmat hundratals riktiga cirkusartister. Sedan såg jag ”Fucking Åmål”. Då visste jag att jag hade hittat min Lola, säger han.

”Bear’s kiss” är en kärlekshistoria och road movie i cirkusmiljö. Kostar 50 miljoner kronor och utspelas och spelas in i Ryssland, Sverige, Tyskland och Spanien.

En film med övernaturliga inslag. Cirkusartisten Lola har ett mycket nära förhållande med en björn – som ibland förvandlas till en ung man (Sergei Bodrov jr).

”Spelade mot en riktig björn”

Rebecca Liljeberg har inte sett regissörens mest kända film (”har ingen video”), är ingen större cirkusentusiast och hade aldrig sett björnar annat än på Skansen när hon fick rollen.

I Ryssland har hon nu gjort åtskilliga scener med både en gullig björnunge och en stor björn, som föreställer björnungen som vuxen.

– Det var lite pirrigt och läskigt, jag står på en stege som den stora björnen håller i. Men jag litade totalt på björntränaren, han var jätteduktig. Fast den lilla björnungen, hur söt han än var, kunde bitas ordentligt.

Okända kommer fram på gatan

I de svåraste cirkusnumren ersätts Rebecca av riktiga artister.

Du har sagt att du inte vill bli skådespelare. Varför inte?

– Även om jag inte drabbats direkt av det så tycker jag så illa om att folk känner igen mig.

– Den här filmen gör jag på sommarlovet. Sedan ska jag plugga färdigt på komvux. Någonstans finns drömmen att bli läkare.

Kändisskap eller inte, ”Fucking Åmål” glömmer inte folk i första taget.

Jag frågar Rebecca om okända människor fortfarande kommer fram och vill prata om filmen.

– Det händer ? rätt ofta ? sådär fyra, fem gånger i veckan, kanske.

Jan-Olov Andersson