Grattis, Martin Landau

Kultskådisen fyller 70 i dag

FILM

Han skulle ha blivit ”Mr. Spock”.

Och man undrar lite hur världen hade sett ut om Martin Landau, i stället för Leonard Nimoy, hade tagit på sig de spetsiga öronen.

Men vid 70 är nog teater- och kultfilmskådisen, tv-hjälten och Oscarvinnaren Landau rätt nöjd med karriären ändå.

Martin Landau som Bela Lugosi i ”Ed Wood”.

Martin Landau började karriären med teater och några tv-inhopp innan han fick sitt genombrott i sin första riktiga filmroll - som den tillgivne hejduken Leonard i Alfred Hitchcocks ”I sista minuten” 1959.

Men det var på tv han skördade sina största framgångar. Efter att ”Star Trek”-rollen inte blev av fick han i stället en av huvudrollerna i en annan av 60-talets mest långlivade tv-serier; nämligen den första omgången av ”Mission: Impossible”.

Serien gick mellan 1966 och 1973, och de fyra första säsongerna spelade Landau tusenkonstnären, maskeringsexperten och superagenten Rollin Hand.

När Landau hoppade av ersattes han av - Leonard Nimoy. Världen är liten.

Karriären stannade

Efter det verkade filmkarriären ha stannat av lite, och Landau försörjde sig på att jobba som dramalärare tills han fick en ny stor tv-roll.

Och kultserien Månbas Alpha (eller Space: 1999, som originaltiteln är) drog storpublik också i Sverige under de tre säsonger den spelades.

Men efter att serien lades ner var det tillbaka till halvsunkiga tv-filmer och B-rullar på bio.

Martin Landaus storhetstid verkade över - tills han fick den stora birollen i Francis Ford Coppolas ”Tucker” 1988. En Oscarsnominering följde - och en ny året efter för Woody Allens ”Små och stora brott”.

Ingen av gångerna vann han.

Det skulle dröja till 1994, då han spelade den nerknarkade gamla skräckfilmsstjärnan Bela Lugosi i Tim Burtons halvdokumentära drama ”Ed Wood”. Hans livs roll gav Landau en Oscar för bästa biroll - och en till Oscar till makeupteamet, som lyckades förvandla Landau nästan till oigenkännlighet.

Sedan dess har Martin Landau gjort fler filmer än någonsin. Trots att han nu alltså är 70, verkar han inte ha några tankar på att dra ner på tempot.

1999 var han till exempel med i sex olika filmer - bland andra de hyllade ”EdTV” och ”Sleepy Hollow”.

Mattias Källman

ARTIKELN HANDLAR OM