Disney i kris

Chefen fick gå efter filmfiaskon

FILM

Det skulle bli den nya ”Titanic”.

Men i USA betraktas mastodontfilmen ”Pearl Harbor” redan som en flopp.

Och nu börjar huvuden rulla i chefskorridorerna hos Disney.

Ben Affleck i ”Pearl Harbor”. Affleck får av amerikanska analytiker delar av skulden för besvikelsen med filmen. Han anses inte tillräckligt färgstark.

Disney-koncernen är en gigant. Ett av världens absolut mest kända varumärken.

Men efter några mycket framgångsrika år börjar det nu lukta kris om företagets filmsatsning.

I går blev det klart att chefen ansvarig för filmer, Peter Schneider lämnar sin post efter knappt ett och ett halvt år. Hans tid som chef har varit kantad av besvikelser.

Den största: ”Pearl Harbor”.

Kostade tre miljarder

Tretimmarsfilmen har i och för sig spelat in drygt en och en halv miljard kronor under den första månaden på bio. Men filmen har kostat nära tre miljarder att göra och marknadsföra, enligt nyhetsbyrån AP.

Och även om filmen inte kommer att gå med förlust till slut, är den mycket långt ifrån att nå målet - att dra in lika mycket pengar som ”Titanic”, historiens största biosuccé.

Som det ser ut nu kommer den inte ens att bli årets mest inkomstbringande film i USA. Titlar som ”Lara Croft: Tomb Raider”, ”Mumien: Återkomsten” och ”Shrek” gör upp om den titeln.

Förlorar kriget om tecknat

Att en tecknad film, som den kritikerhyllade ”Shrek”, ser ut att göra mos av årets stora animerade Disneyäventyr ”Atlantis”, är extra pinsamt för företaget.

Också ”102 Dalmatiner” och ”Kejsarens nya stil” har floppat tidigare, och Disneys aktier har tappat över 13% de senaste veckorna.

Under slutet av 90-talet radade Disneys filmstudio upp succéer, som ”Sjätte sinnet”, ”Armageddon” och ”The Rock”.

Men det är redan länge sedan nu.

Mattias Källman