Angelina enda ljuspunkten

FILM
Foto: AP
Angelina Jolie är perfekt i rollen som Lara Croft - men det är också det enda som är bra med filmen.

Lara Croft: Tomb raider

Amerikansk action av Simon West, med Angelina Jolie, Jon Voight, Iain Glen, Noah Taylor m fl.

Den goda nyheten är att Angelina Jolie är som klippt och skuren för rollen som Lara Croft. Tonårsgrabbar som har haft våta drömmar om dataspelens kurviga sexdrottning, lär knappast bli besvikna på filmhjältinnans kaxiga attityd, snabbheten och vigheten i slagsmålsscenerna eller hennes förmåga att klä i tajta tröjor och hotpants.

De dåliga nyheterna är ? allt annat. Det här är ingen kalkon, som vissa andra filmer med dataspel som förlagor, som ”Super Mario Brothers” (1993) eller ”Mortal kombat” (1995).

Filmen är snarare bara? tråkig, händelselös, inte ett dugg spännande. Exotiska inspelningsplatser som Kambodja och Island (som föreställer Sibirien) och ett rätt fantasifullt studiobygge räcker inte, när filmens mest påkostade actionscen är en utdragen historia där Lara Croft skjuter och slåss mot (datoranimerade) statyer som får liv.

Man blir liksom inte sådär jätteengagerad i hur det ska sluta.

Det är då tankarna far iväg åt andra håll. Som att en av skurkarna ser ut som SVT:s filmtyckare Göran Everdahl om han hade gått i Crocodile Dundee-skola.

Som att fem manusförfattare inte har förmått hitta på något bättre än en larvig historia om två stenbitar som kan ge Lara möjlighet att resa bakåt i tiden och återförenas med sin döda pappa (riktiga pappan Jon Voight).

Eller som att man trots en miljard kronor i budget, knappt verkar ha haft råd med statister; aldrig har man väl på bio sett en så folktom värld, utan att filmmakarna gör någon poäng av det.

Lara Croft är en äventyrare i samma stil som Indiana Jones, men filmen om henne saknar all den spänning, action, humor och finess som Steven Spielbergs filmer om honom innehåller.

Jan-Olov Andersson