Kidman har fått kicken

Kommer inte till Trollhättan för ”Dogville”

FILM

Nicole Kidman får inte spela i Lars von Triers ”Dogville”.

Filmteamet fruktar en ny konflikt à la Björk och säger nej till Hollywood-stjärnan.

– Vi har fått nog av stjärnsystemet, hävdar direktör Peter Aalbæk Jensen på Zentropa.

Foto: AP
Hejdå Sverige... Det ser inte ut att bli någon filminspelning för Nicole Kidman i Trollhättan tillsammans med von Trier. Men filmbolaget är nöjt ändå och tror att filmen kommer att bli både bättre och roligare utan stjärnan.

Turerna kring Nicole Kidman och hennes huvudroll i Lars von Triers nya storfilm ”Dogville” har varit många. Enligt planerna skulle filmen, med Stellan Skarsgård i en av rollerna, börja spelas in i Trollhättan i maj i år.

Men på grund av Hollywood-stjärnan har inspelningen fått skjutas på framtiden. Flera gånger. Bland annat för att den krockat med Nicole Kidmans andra filmer.

Hon har dock talat sig varm för projektet. I Aftonbladet berättade hon senast i maj att hon såg fram emot Sverige-besöket och att få jobba med Stellan Skarsgård och Lars von Trier.

Inget kontrakt har skrivits ännu

Trots detta har hon ännu inte skrivit på något kontrakt. Fast förhandlingar pågått under sex månader.

– Det har gått Björk i det här, säger Peter Aalbæk Jensen, direktör för filmbolaget Zentropa som står bakom von Triers filmer.

I går beslöt han att säga nej till Nicole Kidman.

– Det kanske är praxis i storfilmer att stjärnorna koketterar och struntar i att signera kontrakt men det klarar inte vi. Varken psykiskt eller ekonomiskt, säger Peter Aalbæk Jensen till Aftonbladet.

Flera bråk med skådespelare

Att Zentropas direktör slår bakut beror framför allt på strulet med de kvinnliga huvudrollsinnehavarna i Lars von Triers tidigare filmer. Helena Bonham Carter hoppade i sista stund av inspelningen av ”Breaking the waves” och bråken med Björk i ”Dancer in the dark” har varit många.

– Lars von Trier har det lite svårt med kvinnorna och nu fick jag, det gamla, elaka svinet, rycka in och sätta stopp för ytterligare en kvinnlig katastrof, säger Peter Aalbæk Jensen.

Vem som nu gör den kvinnliga huvudrollen i ”Dogville” är oklart. En ny casting planeras inom kort.

– Jag är säker på att vi hittar en okänd, fantastisk person precis som vi gjorde med Emily Watson i ”Breaking the Waves”, säger Peter Aalbæk Jensen. Nu kan vi göra den här filmen ännu snabbare, roligare och bättre.

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM