Chatta med dinosauriernas skapare

Special effects-kungen Stan Winston möter läsarna

Foto: UIP
Visst ser den riktig ut?
FILM

När dinosaurierna anfaller Sam Neill, Téa Leoni och de andra stackars människorna i ”Jurassic Park III” är det en levande Hollywoodlegend som håller i trådarna.

Han heter Stan Winston – är kungen av specialeffekter – och i dag, onsdag kl.15.30 chattar han på aftonbladet.se.

Foto: SWFX.COM
MÄSTAREN Stan Winston har fyra Oscar hemma.

Stan Winston är i Sverige för att prata om ”Jurassic Park III”. Men han har en lång karriär bakom sig.

Stor blev han redan 1984, när han och regissören James Cameron skakade om filmvärlden med Terminator – lågbudgetfilmen som satte standarden för effekter för många år framåt.

Winston och Cameron skapade Terminator-effekterna, och samarbetade igen två år senare med ”Aliens”. Rymdvarelserna som invaderar en avskild rymdkoloni skrämde upp miljoner biobesökare världen över – och gav Winston hans första Oscar.

Prisad stjärna

Sedan dess har det blivit tre till – för specialeffekterna och makeupen i ”Terminator 2” 1992 och för dinosaurierna i den första, stilbildande ”Jurassic Park”-filmen 1994.

Winston är också en av bara två specialeffektsmakare som belönats med en stjärna på Hollywoods Walk of Fame.

Inte illa för en kille som började plugga till tandläkare, men tröttnade.

Han gjorde sin första film 1959, när han var 13 – med en super-8-kamera och med sin egen schäfer i huvudrollen som hundvampyr.

I dag är budgeten något större.

Förutom ”Jurassic Park III” är han också aktuell med roboteffekterna i Steven Spielbergs science fiction-saga ”A.I.”, som har premiär senare i höst.

Vill skapa personligheter

Stan Winston har varit en av dem som fått utvecklingen av specialeffekter att nå så långt som den gjort i dag. Själv säger han att han inte vill skapa ”effekter”, utan ”personligheter”.

Så om du vill veta något om hur man får en dinosaurie att röra sig naturtroget, få lite inside-tips på hur du skapar en egen skräckfilm, eller bara skaffa lite insikt om specialeffekternas magiska värld – fråga Stan.

I dag, onsdag klockan 15.30 chattar han med Aftonbladets läsare.

Några av Stan Winstons filmer

Mattias Källman