Det här är Sethssons stora seger

FILM

Hjältarnas största stund.

I går kväll tog bandet över bucklan i dansbands-SM efter fjolårsvinnarna Expanders.

Grattis, Hjältarna!

2001 är Henrik Sethssons stora genombrottsår som låtskrivare och musiker.

Han har skrivit material åt en rad stora, svenska dansband, som Friends och Date, och producerade Casanovas (SM-vinnare 1998) cd-debut förra året.

Att han nu triumferar totalt med egna bandet Hjältarna genom att också vinna dansbands-SM måste kännas extra skönt.

Men jag måste erkänna att jag blev ganska förvånad när det efter den ruskigt jämna omröstningen stod klart vem som vunnit. Jag trodde, som så många andra, att Date ganska lätt skulle ta hem det här.

Date hade tyngst meriter, men det är alltid svårt att veta vad som avgör, kanske spelglädje, utstrålning eller ett knippe låtar som folk känner igen.

Hjältarna öppnade med "Lyssna till ditt hjärta" - förutsägbart, anyone?

Okej, Sethsson har skrivit låten, men Friends version är ändå originalet. När Hjältarna spelar den känns den som en cover.

Dates framträdande i Sunne i går kväll byggde i sin helhet på materialet från senaste plattan "Allt mina ögon ser" (Mariann) - ingenting tycktes kunna stoppa Date från att ta hem segern.

Ett tajtare dansbands-SM med tre finalister som spelar ett koncentrerat set på fyra låtar var ett vinnande grepp. Tidigare år har evenemanget tenderat att dra ut på tiden. Värdiga vinnare behöver inte mer tid för att visa vad de går för.

Noll poäng till Titanix. Obegripligt.

Mikael Nystås ([email protected])