Proffsigt om ingenting

FILM

Den osynlige

Svenskt drama i regi av Joel Bergvall och Simon Sandqvist, med Gustaf Skarsgård, Tuva Novotny, Thomas Hedengran, Jenny Ulving m fl.

Foto: SONET
Gustaf är bara en i mängden. Både farsan och brorsan är redan skådisar.

Svensk småstadsmiljö. Sista året i gymnasiet. Niklas ( Gustaf Skarsgård) är inte riktigt som de andra i klassen. Tystlåten och inbunden. Har författardrömmar och får betalt av andra elever för att skriva deras uppsatser. Sedan pappan gick bort har hans mamma ( Li Brådhe) blivit jobbigt överbeskyddande och har redan stakat ut hans framtida liv och karriär.

Annelie ( Tuva Novotny) är raka motsatsen. En tuff tjej med röriga familjeförhållanden. Hon leder ett gäng som håller på med småkriminella saker.

Av olika orsaker slår hon ihjäl Niklas.

Det är då filmen börjar på allvar. När han återuppstår som "den osynlige".

Ingen ser eller hör honom. Alla hans handlingar försvinner i det ögonblick han utför dem. Gustaf Skarsgård imponerar verkligen i den här svåra rollen, där han irrar omkring som ett hjälplöst vittne till hur konfrontationerna mellan stadens ungdomar och polis trappas upp.

Det är den här typen av historier som Stephen King brukar sno ihop på en kafferast när han får för sig att berätta om sin stundtals trassliga barn- och ungdomstid, samtidigt som han förstås inte kan låta bli att krydda med lite övernaturliga fenomen.

Populäre ungdomsförfattaren Mats Wahls böcker har ofta både ett socialt patos och träffsäker vardagsrealism. Har inte läst den här, så jag vet inte vad som har ändrats, men just den biten saknas lite i filmen.

Medan det är lätt att förstå sig på Niklas, hänger de andra rollfigurerna lite i luften. Med lite mer kunskap om Annelies förmodat trasiga bakgrund, hade Tuva Novotnys kaxiga brud kanske blivit mer än en lättviktsversion av Luc Besson-hjältinnan Nikita.

Det är aldrig tråkigt. Bra effekter, ett modernt bildspråk, högt tempo. "Den osynlige" känns till sist som en ovanligt proffsigt gjord och underhållande film om just" ingenting.

Jan-Olov Andersson