Monster rädda för barn

FILM
Visste ni att man faktiskt ser dubbelt så bra med bara ett öga?

Monsters, Inc

Amerikansk animerad komedi i regi av Pete Docter, med röster av bl a Robert Gustafsson (Billy Crystal), Allan Svensson (John Goodman), Julia Moreau (Mary Gibbs), Jan Mybrand (Steve Buscemi), Olof Thunberg (James Coburn) och Vanna Rosenberg (Jennifer Tilly).

Av samma genier som gjorde ”Toy story” och ”Ett småkryps liv”.

Egentligen behöver man inte säga mer.

Den som gillade de filmerna, och jag älskar båda, vet vilken skicklig blandning av kul för stora och små som folket på Pixar gör. ”Toy story 2” var till och med bättre än ettan, vilket visar att de alltid satsar hårdare. Fenomenal 3D-animering.

”Monsters, Inc” bejakar alla barns mardröm och rädsla. Jo, det finns något otäckt i mörkret. Under sängen eller i garderoben.

Men det roliga greppet är att de stora otäcka monstren som lurar när barnen ska somna är ännu räddare för barn. De kommer ändå varje natt, för att samla in barnskrik. Skrik är den drivkraft som förser monstervärlden med elektricitet.

Därför finns det framgångsrika bolaget Monsters, Inc. På svenska hade väl ”AB Monster” eller ”Monster & Co” varit tydligare filmtitel. Större delen av handlingen utspelas på det stora företaget, där filmens hjältar Sully och Mike arbetar. De är snälla monster, och när en liten flicka råkar komma in i deras värld blir de skrämda. Men beter sig hyggligt.

Det finns dock monster med otäckare planer.

”Monsters, Inc” är originell och mycket underhållande.

Allt är inte skämt. Det finns, som i de tidigare filmerna, en dos hjärtevärmande klokhet också.

Ett gott skratt förlänger livet och ger bättre energi än skräck.

Oavsett om vi ser ut som monster eller inte.

Jens Peterson