Stjärnan låter lockarna falla

Cate Blanchett rakar av sig håret i nya filmen "Heaven"

1 av 2 | Foto: BULLS
Kändes som en befrielse Stjärnan från "Sagan om ringen", Cate Blanchett, rakar av sig håret i nya filmen "Heaven". - Det tjatas för mycket om utseende och image, säger hon när Aftonbladet träffar henne på Berlins filmfestival.
FILM

BERLIN

Hon har blivit känd som hårfager alv i "Sagan om ringen" och som hänsynslös ex-hustru i Lasse Hallströms "Sjöfartsnytt".

Men i nya filmen "Heaven" låter Cate Blanchett lockarna falla.

- Det kändes som en befrielse, säger hon.

"Heaven", som får svensk premiär i höst, är gjord av Tom Tykwer ("Spring Lola") men bygger på ett manus av Krysztof Kieslowski. Cate Blanchett spelar en kvinna som grips av italienska polisen och kallas terrorist. I början lämnar hon en bomb som dödar fyra personer.

"Min agent var nervös"

Hon säger att bomben var avsedd för en knarkhandlare, eftersom polisen inte gör något åt problemet. En tolk som är med vid förhören tror henne och blir kär i kvinnan.

När de flyr rakar både Cate Blanchetts och Giovanni Ribisis rollfigurer sina huvuden.

- Det var befriande att bli av med håret, säger Cate Blanchett. För kvinnliga skådespelare tjatas det mycket om utseende och image och jag har hört för mycket om det under de senaste två åren.

- Min agent var nervös, men jag såg fram emot att raka mig. Visst, det handlar bara om att bli av med håret, men det gav frid. Jag fick en liten känsla av hur en munk känner sig.

Nybliven mamma

Sonen Dashiell föddes i december, samtidigt som Cate Blanchett är aktuell i massvis med filmer.

- Det har inte varit någon stress, säger hon. Min son är en stor lycka som gör att jag känner mig mer levande. Filmerna gjordes under en tidsperiod på tre år och råkar bara komma samtidigt, säger Cate Blanchett och ler.

Kontroversiella filmer

"Heaven" är bara en av de kontroversiella filmer som visas på festivalen i Berlin. På schemat står också irländska "Bloody sunday" samt en tysk dokumentär där Adolf Hitlers sekreterare talar ut för första gången.

Berlinfestivalen pågår fram till den 17 februari.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM