Hallström säger nej till Sverige

Regissören hoppar över hemlandet på lanserings-
turnén

FILM

Lasse Hallström åker till filmfestivalen Berlin på söndag och till London nästa vecka.

Men när hans nya film "Sjöfartsnytt" har premiär i Stockholm den 18 februari kommer han inte.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
ÅKER HEM TILL USA Något sånt här får vi inte se i Stockholm den 18 februari. Lasse Hallström väljer bort Sverige under sin lanseringsturné för "Sjöfartsnytt".

Regissören Lasse Hallström reser världen runt just nu för att lansera sin nya film "Sjöfartsnytt" med Kevin Spacey i huvudrollen. Under tre dagar gästar han filmfestivalen i Berlin som just inletts, och nästa fredag åker han till London för den engelska premiären.

Ställer in av "personliga skäl"

Men när "Sjöfartsnytt" har svensk premiär den 18 februari är han inte på plats. Hedersgästen väljer bort den stora galafesten på hemmaplan.

Enligt filmbolaget Columbia Tristar ställer han in sitt planerade Sverigebesök av personliga skäl.

Efter besöket i London åker han i stället tillbaka till hemmet i USA.

I slutet av förra året ställde Hallström in flera intervjuer under den amerikanska lanseringen av filmen på grund av hjärtproblem. Han uppgav då att stress var orsaken.

- Det är inget fysiskt. Jag har haft för mycket jobb inför filmens premiär, sa den svenske regissören på en presskonferens i december.

Fick ett svalt bemötande i USA

"Sjöfartsnytt" handlar om den misslyckade journalisten Quoyle (Kevin Spacey) som flyttar från New York till sin faster i kanadensiska New Foundland. Filmen har fått ett svalt bemötande i USA men det talas ändå om Oscarsnomineringar.

I övriga roller i filmen syns Cate Blanchett, Julianne Moore, Judi Dench, Rhys Ifans och Scott Glenn.

Hannah Sjöström