Kevin Spaceys hemliga besök

Därför vill stjärnan alltid hälsa på i ålderdomshem

FILM

BERLIN

Kevin Spacey är en hyllad skådespelare. Som vill jobba mer bakom kameran. Om en vecka börjar han regissera en film med bland andra Lena Olin.

Och i Berlin är han producent till "Uncle Frank".

- Vi borde få se fler äldre människor på bioduken, säger Kevin Spacey.

Foto: AP
Kevin Spacey

Som 10-åring fick Kevin Spacey följa med till ett ålderdomshem i Los Angeles. Där bor de som arbetat i filmbranschen, skådespelare, regissörer, byggare.

- När jag var liten bodde två av Three Stooges där, och Johnny Weissmuller. Jag märkte hur mycket besöken betydde för alla där.

- Så jag har fortsatt hälsa på sedan jag var liten. Jag var där senast vid nyår.

Vill göra fler dokumentärer

Han tycker att vi alla borde hälsa på folk som är sängbundna eller fast på annat vis.

- Den största fruktan alla känner är att bli glömda. Det är värre än medicinska eller ekonomiska problem. Det betyder hur mycket som helst att få ett besök, någon som lyssnar och berättar. Och det ger något värdefullt till den som hälsar på också.

På söndagskvällen var det världspremiär för "Uncle Frank". En ung regissör följde under två år sin 84-årige farbror som turnerar på olika ålderdomshem. Frank spelar synt och sjunger för dem som är sjuka och ensamma. 105 timmar film har blivit 85 roliga och vemodiga minuter från Spaceys bolag Trigger Street.

- Jag har alltid älskat dokumentärer, säger Kevin Spacey. Men det är svårt att få visa dem på bio. Vi ska jobba hårt på att få "Uncle Frank" sedd.

Han har tidigare regisserat "Albino alligator".

Vad lärde du dig då?

- Jag lärde mig att jag vill göra det igen. Jag har försökt vara som en svamp som skådespelare, att suga upp allt som händer och lära mig.

"Så vill vi alla ha det"

Under premiärvisningen av "Uncle Frank" skrattade Spacey högt.

- Det är underbart att se hur Frank och hans fru Tilly hanterar åldrandet och sjukdomar. Så vill vi alla ha det när vi blir äldre.

Äldre människor med äkta ärr och sprickor. Med utstrålning.

- Första gången jag såg Frank tyckte jag han påminde om Henry Fonda, säger Kevin Spacey.

Vad visste han om Kevin Spacey?

- Han hade ingen aning om vem jag är.

Jens Peterson