Riktigt hemskt utan dyra effekter

FILM
Foto: AP
Nicole Kidman är fullständigt trovärdig i rollen som Grace.

The others

Spansk-fransk skräckfilm i regi av Alejandro Amenábar, med Nicole Kidman m fl.

"Moulin Rouge" och "The Others".

Två helt olika filmer, men Nicole Kidman bär upp dem båda två på ett sensationellt sätt på sina späda axlar.

Tiden är 1945. Andra världskriget har just slutat.

Platsen är en herrgård på den ödsliga ön Jersey, mellan Frankrike och England.

Sedan hennes man försvunnit spårlöst i kriget, har Grace (Kidman) mer eller mindre barrikaderat sig i den mörka herrgården för att skydda sina barn ( James Bentley, Alakina Mann) mot den hemska världen utanför. Hon hävdar att de är allergiska mot ljus, därför lever de i ständigt mörker, med bara några ljus som ledtrådar när de ska hitta rätt i det väldiga husets mörka korridorer. Och Grace låser ständigt alla dörrar, för att de inte av misstag ska hamna i ett ljust rum.

När tre nya tjänare ( Fionnula Flanagan, Eric Sykes, Elaine Cassidy) får jobb, börjar märkliga saker hända i huset. Framför allt dottern hör och ser mystiska saker"

Filmen är mer besläktad med "Sjätte sinnet" (1999) än med andra mer bloddrypande skräckfilmer.

Spanske regissören Alejandro Amenábar, i sin första engelskspråkiga film, producerad av Tom Cruise, håller igen på effekterna, i stället jobbar han skickligt på att med hjälp av (mycket sparsamt) ljus, ljud och musik försätta publiken i en långsamt stegrad stämning av rädsla.

Men inget skulle fungera om vi inte trodde på och kände för Grace och hennes kamp för sina barns säkerhet. Oavsett om man tror att hon är spritt språngande galen från början, eller håller på att drivas till vansinne av något övernaturligt väsen, är hon fullständigt trovärdig hela vägen, fram till det överraskande slutet.

Här finns flera scener som orsakar kalla kårar, men regissören drar tyvärr också ut på alltihop lite för länge.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM