Guldbjörnen till Japan och Storbritannien

Svensk fick Silverbjörn för kortfilm

FILM

STOCKHOLM

Bloody Sunday, om en massaker i Nordirland 1972, och den animerade japanska Sen to Chihiro no kamikakushi (Spirited Away) fick varsin Guldbjörn vid årets filmfestival i Berlin.

Svenske Jens Jonsson fick Silverbjörnen för bästa kortfilm.

13 personer dödades när brittiska fallskärmssoldater öppnade eld mot demonstranter i Londonderry den 30 januari 1972. Händelsen är fortfarande omtvistad, och manusförfattaren och regissören Paul Greengrass var noga med att vinna offrens anhörigas förtroende inför inspelningen av Bloody Sunday.

"Den dokumentära stilen har sina begränsningar i början - men visar sig vara perfekt för att få oss att känna förvirringen och terrorn de marscherande känner när skottlossningen börjar", skrev The Daily Telegraphs recensent efter den brittiska tv-premiären av Bloody Sunday nyligen. Publikmässigt är dock Bloody Sunday hittills en besvikelse, vilket delvis skylls på att huvudpersonerna mumlar på för många britter obegriplig dialekt.

Hayao Miyazakis Sen och Chiriros försvinnande, som titeln kan översättas, beskrivs som en bedövande vacker variant på Alice i underlandet och har slagit alla tänkbara kassarekord hemma i Japan.

De nordiska länderna blev inte utan framgångar vid söndagens prisutdelning. Jens Jonsson vann kortfilmspriset för Bror min. Norrmannen Lars Berg, som tidigare vunnit pris i Berlin, fick ett barnfilmspris för Glasskår. Och Blå Ängeln-priset till bästa europeiska film, som uppgår till 25 000 euro, gick lite otippat till den danska komedin Små Ulykker av Anette K Olesen.

Amerikanska Halle Berry tilldelades Silverbjörnen för bästa kvinnliga huvudroll. I den kontroversielle schweizaren Marc Forsters Monster's Ball spelar Berry hustrun till en brottsling som avrättas. Berry är också Oscarsnominerad för rollen. Billy Bob Thornton spelar fängelsevakten som trots sin rasism faller för Berry.

Den manliga Silverbjörnen för bästa huvudroll gick till Jacques Gamblin i Bertrand Taverniers Laissez-Passer. Också regipriset gick till en fransk produktion, Lundi Matin, av den georgiske regissören Otar Iosseliani.

Juryns stora pris gick till tyska Halbe Treppe av Andreas Dresen.

Henrik Samuelsson/TT