Svenske Jimmy spelar mot Nicole

"Så nära Hollywood man kan komma"

1 av 2
trivs i trollywood Svenske Jimmy Uller spelar mot storstjärnorna i Lars von Triers nya film "Dogville" som just nu spelas in utanför Trollhättan. Jimmy är rutinerad skådespelare och har bland annat medverkat i "Brottsvåg". Men nu tar han alltså ett kliv närmare Hollywood.Foto : UFFE NYLÉN
FILM

VARGÖN

Stellan Skarsgård och Harriet Andersson är inte ensamma svenskar i storfilmen "Dogville".

På rollistan finns även Jimmy Uller - från Linköping.

- Det här är så nära Hollywood man kan komma i Sverige, säger han.

Jimmy Uller har arbetat som skådespelare i 25 år. I Lars von Triers "Dogville" är han tillsammans med Stellan Skarsgård och Harriet Andersson en av få svenskar i teamet - trots att filmen spelas in i Trollhättan.

Mycket sekretess

- Det är inte det största i karriären men det är helt klart imponerande när man tänker på vilka man jobbar med, säger han när vi träffas efter en tuff inspelningsdag.

Jimmy Uller får inte berätta något om sin roll eller om vad filmen handlar om.

- Det är otroligt mycket sekretess kring allting här. Det är väldigt ovanligt, något jag aldrig varit med om tidigare, berättar han.

Han avslöjar dock att han är med under hela filminspelningsperioden tillsammans med både Nicole Kidman och Skarsgård. Om knappt tre veckor ska arbetet vara klart.

- Alla är otroligt professionella och duktiga och det är jättekul att jobba med von Trier. Han behandlar alla på samma sätt.

Vad tycker du om Nicole Kidman?

- Hon är otroligt duktig och snäll. Det är alla som är med, säger Jimmy Uller.

När han fick reda på att "Dogville" skulle spelas in skickade han in en ansökan, som ledde till en provfilmning och sedan en biroll.

- Jag tyckte det lät spännande och annorlunda från det jag har gjort tidigare.

Valde att bo i Göteborg

Han har spelat teater i över 20 år, medverkat i tv, bland annat "Brottsvåg" och flera dramadokumentärer.

Under inspelningstiden valde Jimmy att bo i Göteborg, till skillnad från de flesta som bor på Ronnums herrgård i Vargön.

- Jag trivs bra i Göteborg och jag blir ju inte direkt igenkänd på stan som Kidman, säger han och skrattar.

Hannah Sjöström