Så gjordes succéfilmen om monster

Regissören: Vi pratade med barnpsykologer

1 av 2 | Foto: Sven-Olof Englund
HOPPAS PÅ EN OSCAR ”Monsters, Inc” är Pete Docters första film som regissör. Och den går bra. I Sverige ligger filmen etta på biotoppen och den har fått fyra Oscarsnomineringar.
FILM

Överlägsen etta på biotoppen. Och fyra Oscarsnomineringar. Men så är populära ”Monsters, Inc.” också nästan ett vetenskapligt projekt.

– Det tog fem år, massor av skrotade uppslag och allvarliga samtal med barnpsykologer innan vi fick till historien, säger regissören Pete Docter.

Han är en 33-årig pratkvarn som verkar vara genuint road av just sitt stopp i Skandinavien under den pr-turné han gör för filmen.

– Jag växte upp i svensktrakterna i Minnesota. Och när jag gick i femte klass bodde vi i Köpenhamn ett år, mina föräldrar håller på med klassisk musik och pappa studerade tonsättaren Carl Nielsens musik.

Pete Docter är också klassiskt skolad på flera instrument.

Men det kändes mer som ett tvång, det var tecknandet han brann för och det var där han insåg att han hade en speciell talang.

Monstren samlar skrik

Han har nästan varit med från starten när Pixar Animation Studios – stilbildande inom dataanimerad film, de har tidigare producerat de båda ”Toy story”-filmerna och ”Ett småkryps liv” – startade.

”Monsters, Inc” – om monster som får energi genom att samla barnskrik, samtidigt som de är livrädda för barnen på riktigt – är hans första film som regissör.

– Först hade jag en idé om en gammal man och ett monster som gömmer sig i garderoben. Sedan var det en dokusåpa. Vi har haft massor av intriger som inte har fungerat. Dataanimation är så dyrt, så det gäller att ha manuskriptet perfekt innan man börjar.

Studerat barnteckningar

– Somliga tror att vi liksom skämtar ihop intrigen till en barnfilm på en eftermiddag. Men vi har haft långa samtal med psykologer om barns rädsla, om varför de tror det finns monster under sängen. Och vi har studerat massor av barnteckningar, så delvis är filmens hjältar Mike och Sully inspirerade av de studierna.

Över hundra tusen såg filmen premiärhelgen i Sverige.

Nu har den också fått fyra Oscarsnomineringar – i nya klassen animerad film, musik, titelmelodi och ljud.

– Det blir en tuff kamp, främst mot ”Shrek”,

tror Pete Docter.

Jan-Olov Andersson