Fånigt och rätt kul

FILM

Jay & Silent Bob

Amerikansk komedi i regi av Kevin Smith, med Jason Mewes, Kevin Smith, Shannon

Elizabeth m fl.

Birollsfigurerna har blivit huvudrollsinnehavare.

I alla Kevin Smiths fyra tidigare filmer – och här i Sverige har de väl knappt ens kultstatus – återfinns Jay (Jason Mewes) och Silent Bob (Kevin Smith) som birollsfigurer.

Käften på Jay går i ett. Det märks att han nog har rökt på för mycket genom åren för hans filosoferande kring brudar, bögar och filmer är väldigt flummiga. Allt medan Silent Bob nöjer sig med att nicka bifall eller skaka på huvudet. De är två tonårsgrabbar i vuxna mäns kroppar, så korkade att det är svårt att ändå inte tycka om dem.

Man bör nog vara en Kevin Smith-fan för att skratta åt alla interna skämt och referenser till de tidigare filmerna. Ändå känns mycket av den första timmen som enbart grabbigt, utan Smiths vanliga dos av ironi och medmänsklighet.

Handlingen är enkel:

Filmbolaget Miramax (som även har producerat den här filmen) ska göra film av den tecknade serie som bygger på Jays och Silent Bobs liv. Rädda för bli förlöjligade på filmduken, drar hjältarna västerut för att försöka stoppa inspelningen. Längs vägen möter de korkade poliser och bystiga och sexiga brudar och allt är riktigt fånigt, tills de faktiskt kommer fram till Hollywood.

Då blir filmen en lite mer bitsk drift med Drömfabriken, fylld med roliga cameo-inhopp av bland annat Chris Rock, Shannen Doherty och ”Stjärnornas krig”-skådisarna Mark Hamill och Carrie Fisher.

Jay och Silent Bob möter tv-idolen

James Van Der Beek (”Dawson’s Creek”) och ”American pie”-stjärnan Jason Biggs, som ska spela dem. De hamnar i Wes Cravens inspelning av ännu en ”Scream”-film och de hamnar framför allt i inspelningen av uppföljaren till ”Will Hunting” (som Kevin Smith producerade).

Filmens klart roligaste scener är när Matt Damon och Ben Affleck driver med både sin egen stjärnstatus och med varandras filmfloppar. Men som helhet – en mycket ojämn

bagatell.

ARTIKELN HANDLAR OM